Četvrtak 30. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiNuklearni inspektori stigli u Teheran

Nuklearni inspektori stigli u Teheran

BEJRUT,  Tim inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju /IAEA/ doputovao je danas u Teheran, javili su iranski mediji.

Tim na čijem je čelu Masimo Aparo počeće da šalje izvještaje IAEA u ponedjeljak, 20. januara, čime će biti ozvaničen početak dogovora Agencije i Teherana.

Prema uslovima dogovora između Teherana i šest svjetskih sila, Iran će prestati da radi na nekim fragmentima svog nuklearnog programa u zamjenu za slabljenje međunarodnih sankcija.

Članovi Tima IAEA posjetiće iranska nuklearna postrojenja Natanc i Fordou da bi se uvjerili da je Iran obustavio obogaćenje uranijuma na 20 odsto, te da je ublažen arsenal obogaćenog uranijuma.

Zapad sumnja da Iran pod okriljem civilnog nuklearnog programa pokušava da proizvede atomsku bombu, što Teheran negira.

Iran i IAEA postigli su sporazum o saradnji u novembru prošle godine, kojim je predviđeno šest preliminarnih koraka koje Teheran treba da preduzme u naredna tri mjeseca, uključujući pristup inspektora u dva nuklearna postrojenja i dostavljanje relevantnih informacija.

Iranski dogovor sa IAEA je odvojen, ali dopunjava preliminarni sporazum postignut 24. novembra u Ženevi sa šest svjetskih sila, prema kojem Teheran treba da ograniči svoje aktivnosti u nuklearnom programu u zamjenu za ublažavanje ekonomskih sankcija.

Sporazum između Irana i svjetskih sila stupa na snagu 20. januara.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti