Subota 20. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasGubitak "Energopetrola" mogao bi da premaši 40 miliona KM

Gubitak “Energopetrola” mogao bi da premaši 40 miliona KM

SARAJEVO, Gubitak u poslovanju sarajevskog “Energopetrola” zaključno sa krajem 2012. godine iznosio je 36 miliona maraka, čime je, praktično, premašena ukupna vrijednost kapitala nekadašnjeg naftnog giganta.

Pozivajući se na izvore bliske Vladi Federacije BiH, sarajevski “Dnevni avaz” piše da se do kraja februara očekuje finansijski izvještaj o poslovanju ove firme za prošlu godinu, prema kojem bi gubitak u 2013. godini mogao da premaši 40 miliona KM.

Razlog za loše poslovanje “Energopetrola”, koji se godinama nalazi u vlasništvu hrvatsko-mađarskog konzorcijuma INA-MOL, nalazi se u neispunjavanju ugovora o dokapitalizaciji na koji se konzorcijum obavezao, a pred kojim su sve vlade zatvarale oči, piše list.

Ovaj konzorcijum obavezao se da će za tri godine investirati 150 miliona KM u modernizaciju maloprodajne mreže i proširenje prodaje da bi “Energopetrol” stao na noge.

Ipak, navodi list, osim što su podigli kredit i pod hipoteku stavili svu imovinu firme, konzorcijum je na kraju uložio svega desetak miliona KM u obnovu pumpi, što se pokazalo nedovoljnim za profitabilno poslovanje.

Federalni dnevnik piše da je jedan od neshvatljivih poteza konzorcijuma, na koji niko nije reagovao čak ni u Vladi FBiH, to što je INA-MOL kratkoročne kredite koje je odobravao “Energopetrolu” prikazivao kao investiciju, o čemu istragu vodi Tužilaštvo Kantona Sarajevo.

Iz Uprave “Energopetrola” i INA BiH nisu željeli da komentarišu ove navode.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti