Petak 27. Januar 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasCijene nafte mješovite uoči sastanka Fed-a

Cijene nafte mješovite uoči sastanka Fed-a

NJUJORK/LONDON, Cijene nafte su danas bile mješovite, uoči ovonedjeljnog sastanka američke Uprave federalnih rezervi (Fed), na kom se očekuju dodatne mjere smanjenja programa stimulacija privrede.

Barel američke “lake” nafte (WTI) za isporuku u martu poskupio je na merkantilnoj berzi u Njujorku devet centi na 96,73 dolara po barelu, dok je ista količina sjevernomorske nafte tipa “brent” na tržištu u Londonu koštala 107,56 dolara, odnosno 32 centa manje nego na kraju prošlonedjeljnog poslovanja, prenosi Frans pres.

Tržišta čekaju da vide da li će Fed smanjiti mjesečnu kupovinu obveznica za još 10 milijardi dolara, nakon što je u decembru najavio da će od januara program biti smanjen za upravo toliko, na 75 milijardi dolara.

Analitičari vjeruju da bi novo smanjenje obima kupovine državnih dužničkih hartija dovelo do pada tražnje sirove nafte, budući da bi vrijednost dolara porasla, što bi naftu izraženu u toj valuti učinilo skupljom za kupce koji drže druge valute.

Sa druge strane, potez Fed-a bi dugoročno pozitivno uticao na cijene nafte, jer bi pokazao povjerenje centralne banke u američku privredu, što bi ojačalo tražnju, navode analitičari. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti