Četvrtak 28. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiOtvorena nova poslovna zgrada "Hidroelektrana na Drini"

Otvorena nova poslovna zgrada “Hidroelektrana na Drini”

VIŠEGRAD, Direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” Branislava Milekić i direktor preduzeća “Hidroelektrane na Drini” Mile Lakić danas su, pokretanjem Teslinog transformatora, na simboličan način otvorili novoizgrađenu poslovnu zgradu Hidroelektrana u Andrićgradu.

Direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” Branislava Milekić rekla je da je višegradska hidroelektrana odavno zaslužila ovakav objekat i da je ideja o njegovoj gradnji stara pet godina.

“Prije tri godine smo odustali od izgradnje zgrade kod Ćuprije na Drini zbog administrativnih zabrana, ali se ukazala prilika da se gradi u Andrićgradu. Ta ideja je sada realizovana i zaposleni su, nakon 25 godina, izašli iz neuslovnih baraka u naselju Nezuci i uselili u jednu ovakvu zgradu”, naglasila je Milekićeva.

Ona je navela da ovaj gigant zaslužuje ovakav prostor koji svojim izgledom daje poseban pečat Višegradu.

“Na ovaj način smo, zajedno sa Vladom Republike Srpske, pomogli i veliki razvojni projekat – Andrićgrad, koji će izmijeniti život ljudi na ovim prostorima”, dodala je Milekićeva.

Lakić je rekao da je današnji dan jedan od najznačajnih od kada postoji Hidroelektrana, jer je iza ovog preduzeća najuspješnija godina u kojoj su realizovane najveće investicije i stvoreni uslovi za preseljenje u veleljepni novoizgrađeni objekat.

On je istakao da će prošla godina biti zapamćena i po najvećoj ostvarenoj dobiti. “Ponosni smo što smo baš u Anrićgradu izgradili obakav objekat koji je ponos ‘Elektroprivrede Republike Srpske”, istakao je Lakić.

Idejni tvorac Andrićgrada Emir Kusturica rekao je da će se radnici ovog preduzeća sada, kada umjesto u baraku ulaze u jednu ovakvu zgradu, osjećati kao da su u nekom od zapadnoevropskih gradova Milanu, Padovi…

“Želim da zahvalim ‘Elektroprivredi Republike Srpske’ što je uljepšala život i meni i arhitekti akademiku Branislavu Mitroviću, koji je na najpametniji način ukrstio materijale koji su karakteristični za ove krajeve – kamen i drvo, ali i beton i dokazao kako kod nas pravac moderna može da izgleda”, istakao je Kusturica.

On je izrazio nadu da će se Višegrađani generacijama ljepše osjećati u ovakvom ambijentu.

Zgrada preduzeća “Hidroelektrane na Drini” raspolaže sa više od 3.000 metara kvadratnih korisnog prostora, a, prema zamisli arhitekte, pri njenoj gradnji na eksterijeru kombinovana je tanka lameperija i hercegovački kamen.

Teslin transformator koji je postavljen u zgradi je po uzoru na transformator u Muzeju “Nikola Tesla” u Beogradu.

U Andrićgradu je najavljeno da će do Vidovdana, 28. juna, i zaršetka radova na izgradnji grada od kamena, pred upravnom zgradom “Hidroelektrana na Drini” biti otkriven i spomenik Nikoli Tesli.

Upravnu zgradu, ovo preduzeće kupilo je od firme “Lotika”, izvođača radova u Andrićgradu, za 8,5 miliona KM.

Sveštenstvo i monaštvo Srpske pravoslavne crkve osveštalo je upravnu zgradu preduzeća i u njoj je danas, na Svetog Savu, krsnoj slavi “Hidroelekrana na Drini”, lomljen i slavski kolač.

Povodom ove svečanosti, zaposlenim u ovom preduzeću čestitke su uputili i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Željka Cvijanović i predsjednik Narodne skupštine Igor Radojičić.

Svečanosti su prisustvovali i predstavnici elektroprivreda Srbije i Crne Gore, načelnik opštine Višegrad Slaviša Mišković i načelnici susjednih lokalnih zajednica. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti