Četvrtak 20. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergetska EfikasnostUskoro naplaćivanje plastičnih kesa?

Uskoro naplaćivanje plastičnih kesa?

BANJALUKA, U Republici Srpskoj u toku je zakonska procedura za donošenje uredbe o plastičnim kesama, te u ovoj fazi Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske pribavlja saglasnost na Uredbu od drugih nadležnih ministarstava, socijalnih partnera, a prije svega Ekonomsko-socijalnog savjeta Srpske, rečeno je u Ministarstvu.

Nakon što sve nadležne institucije dostave pozitivno mišljenje, uredba bi  trebalo da se nađe na dnevnom redu sjednice Vlade Republike Srpske, koja konačno usvaja ovaj dokument.

Prema planu Ministarstva, primjena uredbe na teritoriji Republike Srpske počela bi nakon objavljivanja u “Službenom glasniku” Republike Srpske, i ne bi trebalo da se suštinski razlikuje od sličnog akta koji je nedavno usvojila Vlada Federacije BiH /FBiH/.

Vlada FBiH je na sjednici 9. januara donijela Uredbu o naknadama za plastične kese “tregerice”, čija debljina zida ne prelazi 20 mikrona, a koje odbačene zagađuju životnu sredinu.

Tanke plastične kese sa ručkama u koje se pakuje voće, povrće, rinfuzni i drugi rastresiti proizvodi definisane su propisom o ambalaži i nisu predmet ove uredbe, osim ako se besplatno distribuiraju kupcima na kasi kao kese za kupljenu robu.

Naknada za stavljanje u promet plastične kese koja je obuhvaćena izvještajem je 0,05 KM po komadu, odnosno 50 KM po jednom pakovanju od 1.000 komada.

Za stavljanje u promet neprijavljenih plastičnih kesa koje nisu obuhvaćene izvještajem naknada iznosi 0,08 KM po komadu, odnosno 80 KM po pakovanju od 1.000 komada i obaveza plaćanja ove naknade utvrđuje se rješenjem nadležnog inspekcijskog organa.

Kaznom od 1.000 do 10.000 KM biće kažnjen obveznik plaćanja koji ne uplati naknadu shodno odredbama ove uredbe, ne dostavi izvještaj o količini plastičnih kesa stavljenih u promet, odnosno ne dostavi dokaz o uplati propisane naknade. Kazna od 500 do 2.000 KM predviđena je i za odgovornu osobu. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti