Petak 22. Septembar 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasCijene nafte danas mješovite

Cijene nafte danas mješovite

NJUJORK/LONDON, Cijene nafte su danas bile mješovite, u vrijeme očekivanja da će zalihe tog energenta u SAD porasti, dok trgovci iščekuju sledeći potez američke Uprave federalnih rezervi (Fed).

Barel američke “lake” nafte (WTI) za isporuku u martu pojeftinio je na merkantilnoj berzi u Njujorku 19 centi, na 97,22 dolara po barelu, dok je ista količina sjevernomorske nafte tipa “brent” na tržištu u Londonu koštala 107,44 dolara, odnosno tri centa više nego na kraju jučerašnjeg poslovanja, prenosi Frans pres.

Analitičari koji su učestvovali u anketi agencije “Dau Džons njusvajers” prognoziraju da su američke zalihe nafte u nedjelju dana zaključno sa 24. januarom porasle za 2,2 miliona barela. Zvanični izvještaj o zalihama biće objavljen kasnije danas, a njihov rast ukazao bi na slabu tražnju u najvećoj svjetskoj privredi i potrošaču nafte, što bi oborilo cijene.

Tržišta takođe čekaju da vide da li će Fed smanjiti mjesečnu kupovinu obveznica za još 10 milijardi dolara, nakon što je u decembru najavio da će od januara program biti smanjen za upravo toliko, na 75 milijardi dolara.

Analitičari vjeruju da bi novo smanjenje obima kupovine državnih dužničkih hartija dovelo do pada tražnje sirove nafte, budući da bi vrijednost dolara porasla, što bi naftu izraženu u toj valuti učinilo skupljom za kupce koji drže druge valute.

Predsjednik Fed-a Ben Bernanki u petak odlazi sa funkcije nakon osmogodišnjeg mandata, a naslijediće ga trenutna potpredsjednica Dženet Jelen. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti