Srijeda 24. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeHidroenergijaHET ne opstruiše projekat vodonabdijevanja

HET ne opstruiše projekat vodonabdijevanja

TREBINJE, Direktor Hidroelektrane na Trebišnjici /HET/ Marko Mitrović odbacio je tvrdnje gradonačelnika Trebinja Slavka Vučurevića da ovo preduzeće opstruiše realizaciju projekta vodosnabdijevanja Zubaca, te istakao da prvenstveno treba uraditi adekvatnu tehničku dokumentaciju prihvatljivu za HET.

Krajem novembra prošle godine počeli su radovi na izgradnji vodovoda na Zupcima, da bi uskoro bili obustavljeni, uz obrazloženje da je uzrok tehnički problem, te da su moguće opstrukcije HET-a u ovom projektu.

“HET nikada nije, niti će opstruisati nijedan važan projekat za ovaj grad”, istakao je Mitrović, napominjući da je nesporazum nastao jer nije bilo dovoljno koordinacije imeđu onoga ko je radio projektnu dokumentaciju i što HET nije na vrijeme dobio zahtjev da se stručno sagleda koji je najprihvatljiviji način da se taj projekat realizuje.

Mitrović je podsjetio da je gradsko Odjeljenje za prostorno uređenje u aprilu prošle godine HET-u dostavilo određenu projektnu dokumentaciju i obratilo se za zahtjevom da se odobri priključenje na hidrotehnički objekat “Gorica-Plat” i to bušenjem novog otvora, ali da su iz tehničkih razloga stručne službe preduzeća odbile takav način priključenja na tunel.

“Mi smo upozorili predstavnike prostornog odjeljenja da takva vrsta priključka za nas nije prihvatljiva i sugerisali da se iskoristi već izgrađeni sistem za priključak u Mokrom polju u selu Rasovac, jer je taj sistem predviđen da u nekom budućem vremenu omogući vodosnabdijevanje i navodnjavanje cijelog platoa na području Petrovog i Mokrog polja, Zubačkog platoa, kao i Trebinjskog polja”, naveo je Mitrović.

Ističući da HET želi da se ovaj projekat vodosnabdijevanja realizuje, Mitrović napominje da je i vodoprivrednom dozvolom, koja je izdata u avgustu prošle godine, sugerisano da HET u okviru svojih migućnosti i obaveza adekvatno rješava navodnjavanje ovih polja.

“HET nije vlasnik prirodnog bogatstva – vode, nego njeni korisnici. S druge strane, hidrotehnički objekat `Gorica – Plat` je naše osnovno sredstvo koje zajedno održavamo sa Hidrolektranom /HE/ Dubrovnik”, dodao je Mitrović i napomenuo da bi o eventualnom bušenju tunela morali da razgovaraju i sa nadležnim u toj hidroelktrani.

Gradonačelnik Trebinja Vučurević je ranije, objašnjavajući zbog čega je došlo do obustave radova, rekao da je došlo do tehničke greške i da nisu predviđene iste cijevi.

“Mi to sada usaglašavamo, a da bi to uradili moramo provesti proceduru sa nadležnim ministarstvima, da ne bi došlo do problema i opstrukcije od bilo koga”, naveo je Vučurević i dodao da opstrukcije očekuje od HET-a. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti