Nedjelja 16. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve Vijesti Krunić: Slijedi velika investicija u postrojenje za odsumporavanje

Krunić: Slijedi velika investicija u postrojenje za odsumporavanje

UGLJEVIK, Zavisno preduzeće Rudnik i Termoelektrana /RiTE/ “Ugljevik” u narednom periodu investiraće u izgradnju postrojenja za odsumporavanje, čija je vrijednost 220 miliona KM, što je najvažnija ekološka investicija u Elektroprivredi Republike Srpske.

Prema riječima direktora RiTE Žike Krunića, biće investirano i u projekat rekonstrukcije elektrofiltera na Termoelektrani, u vrijednosti 20 miliona KM, te u obnavljanje rudarske mehanizacije.

U prošloj godini ostvarena je proizvodnja od 1.617 gigavat-časova električne energije, što u odnosu na godišnji plan predstavlja izvršenje od 101 odsto, proizvodnja uglja od 1.907.499 tona ili 102 odsto u odnosu na plan i proizvodnja otkrivke od 8.903.424 kubna metra, što je na nivou godišnjeg plana.

U prethodne četiri godine investiciona ulaganja u modernizaciju i revitalizaciju RiTE “Ugljevik” iznosila su oko 126 miliona KM. Samo u toku 2013. godine investiciona ulaganja su bila u vrijednosti od 36,9 miliona KM.

Značaj ovog preduzeća za lokalnu zajednicu ilustruje podatak da je samo po osnovu rente za neobnovljive resurse u budžet opštine u 2012. godini uplaćeno 5,6 miliona KM, a za 2013. godinu obračunato je i uplaćeno 5,4 miliona KM.

Krunić ističe da je ključna investicija na Termoelektrani u remontu 2013. godine bila ugradnja sistema monitoringa i upravljanje blokom – automatizacija, te nabavke bagera i četiri “dampera” na Rudniku.

U 2011. godini ostvarena je neto dobit od 10,8 miliona KM, a u 2012. godini od 11,9 KM.

U RiTE “Ugljevik” ističu da je ovo preduzeće i u 2013. godini ostvarilo pozitivan finansijski rezultat. Rok za izradu i sačinjavanje finansijskih izvještaja je 28. februar 2014. godine.

Krunić napominje da uspješno poslovanje i znatna investiciona ulaganja predstavljaju rezultat velike podrške i doprinosa Vlade Republike Srpske, “Elektroprivrede Republike Srpske” i svih zaposlenih u preduzeću Rudnik i Termoelektrana “Ugljevik”.

“RiTE ‘Ugljevik’ su proteklih godina bili stub privrede i potpuno su svjesni svog značaja i za regiju u kojoj se nalazi i za Republiku Srpsku. Ovo preduzeće je, u skladu sa finansijskim mogućnostima, a prema definisanim zakonskim propisima, finansiralo i razvoj sporta, kulture i drugih važnih segmenata društvenog života”, navodi Krunić.

RiTE “Ugljevik” zapošljava 1.850 radnika. U procesu prijema ovo preduzeće vodi računa o prioritetu primanja radnika iz porodica poginulih boraca, tako da je po navedenom osnovu samo u toku 2013. godine primljeno 12 takvih radnika.

Preduzeće redovno izmiruje obaveze prema zaposlenima i obaveze prema državnim institucijama i fondovima, koje su propisane zakonskom regulativom, kao i obaveze prema dobavljačima.  Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti