Nedjelja 23. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve Vijesti Crnogorci traže naknadu za potopljeno zemljište

Crnogorci traže naknadu za potopljeno zemljište

TREBINJE, Vlade Republike Srpske i Crne Gore u narednom periodu sagledaće mogućnosti i tražiti rješenje o isplati naknade za 17,26 odsto potopljenog zemljišta na nikšićkoj teritoriji, koje zahvata Bilećko jezero, dogovoreno je danas na sastanku predstavnika elektroprivreda Srpske i Crne Gore.

Na sastanku u sjedištu “Elektroprivrede Republike Srpske” u Trebinju, kojem je prisustvovao i ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Željko Kovačević, istaknuto je da “Elektroprivreda Srpske”, odnosno “Hidroelektrane na Trebišnjici” /HET/ ne bježe od svojih obaveza i spremne su da ih ispoštuju.

Nakon sastanka istaknuto je da bi godišnja naknada, koja bi bila plaćana opštini Nikšić, iznosila oko 300.000 evra, u zavisnosti od proizvodnje električne energije.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Željko Kovačević precizirao je da je usaglašeno da se formira jedan ekspertski tim sa članovima dvije vlade koji će na zajedničkim sastancima konkretizovati ova pitanja.

“Kada se dođe do rješenja na nivou tih timova, uključiće se vlade Srpske i Crne Gore, kao i nadležna ministarstva koji će donijeti adekvatne odluke”, rekao je Kovačević novinarima u Trebinju.

Direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” Branislava Milekić istakla je da su “Elektroprivreda Srpske”, odnosno HET, bez obzira na opravdanost ili neopravdanost ovakvog zahtjeva iz Crne Gore spremne da izvrše svoje obaveze, te napomenula da se do sada nije vršio obračun ove naknade, jer ne postoji zakonski osnov.

“Zakon koji se odnosi na potopljeno zemljište u Srpskoj iz 2003. godine ne može da se primijeni na teritoriji druge države i to je razlog zašto do sada nije vršena uplata”, pojasnila je Milekićeva.

Ona je dodala da će vlade Srpske i Crne Gore u narednom periodu svakako tražiti rješenje za ovu problematiku.

Predsjednik opštine Nikšić Veselin Grbović rekao je da je zadovoljan današnjim razgovorima, napominjući da je ovo treći put da se razgovara o ovoj temi.

On je podsjetio da je naknada opštini Nikšić plaćana sve do 1992. godine, kada je zbog ratnih dejstava obustavljena, napominjući da sada traže zakonski model da bi obaveze prema ovoj crnogorskoj opštini bile regulisane.

“Naknada koja bi se plaćala bila bi upotrebljavana za infrastrukturne objekte, prije svega za putnu infrastrukturu, što bi značilo i bolje povezivanje Crne Gore i Republike Srpske”, rekao je Grbović, te dodao da se ne bi tražila isplata naknada iz ranijeg perioda.

On je dodao da će Vlada Crne Gore formirati ekspertski tim, te se nada da će se tokom februara iznaći neko rješenje koje će biti predloženo vladama da bi one mogle napraviti sporazum.

“Smatram da je ovaj problem izuzetno mali, a otvara mnogobrojne mogućnosti dvije elektroprivrede za neke druge investicione zahvate koji nisu realizovani, a postoje šanse za realizaciju”, poručio je Grbović.

Sastanku je prisustvovao i predsjednik Odbora direktora “Elektroprivrede Crne Gore” Nikšić Srđan Kovačević.  Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti