Nedjelja 23. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiHrvatske kompanije zainteresovane za izgradnju prvog svjetskog fuzijskog reaktora

Hrvatske kompanije zainteresovane za izgradnju prvog svjetskog fuzijskog reaktora

ZAGREB, Hrvatska naučna zajednica prvi se put putem Hrvatskog udruženja poslodavaca  povezala sa poslovnom javnošću kako bi zajedničkim snagama aplicirali za učestvovanje na svjetskom energetskom projektu vrijednom čak 13 milijardi evra, saznaje se u HUP-u.  

Putem članstva u Evropskoj zajednici za atomsku energiju (Euratom) Hrvatska, ističu u HUP-u, učestvuje u realizaciji najzahtjevnijeg energetskog eksperimenta današnjice – izgradnji prvog termonuklearnog fuzijskog reaktora ITER u Cadaracheu u Francuskoj.

Gradnja ITER-a je zajednički projekat EU, SAD, Rusije, Kine, Indije, Japana i Koreje koje sufinansiraju projekat vrijedan 13 milijardi evra. U saradnji HUP-a i naučne zajednice okupljene u Hrvatskoj fuzijskoj istraživačkoj jedinici (CRU-Croatian fusion Research Unit), održan je prvi sastanak CRU članica i dvadesetak zainteresovanih hrvatskih kompanija sa ciljem upoznavanja sa dosadašnjim projektnim konkursima i metodama prijave za evropsku agenciju Fusion 4 Energy (F4E) koja objavljuje i provodi konkurse za fuzijsku energiju u EU.

Za svjetski energetski projekat vrijedan 13 milijardi evra, EU će uložiti oko 6,5 milijardi evra na poslove vezane uz izgradnju samog uređaja i izradu specijalizirane opreme, odnosno potrebnih studija. Taj iznos EU želi dodijeliti kroz direktne poslovne sporazume kompanijama iz EU čije učešće u gradnji ITER-a koordinira evropska agencija Fuzija za energiju (F4E).

Dvadesetak hrvatskih kompanija među kojima su Končar, Elka, Alfa tim, Fleksivod, BBR Adria, MIV, DIV, MKP na sastanku u HUP-u dobili su informacije o projektu ITER-a te zahtjevima koje moraju ispuniti kako bi učestvovali u njemu, saopštio je HUP.  Hina

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti