Subota 25. Mart 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasIzgradnja gasovoda ključno pitanje za odnose u BiH

Izgradnja gasovoda ključno pitanje za odnose u BiH

BANJALUKA, Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je izgradnja gasovoda “Južni tok” kroz Srpsku ključno pitanje za ukupne odnose u BiH.

Ovo je projekat Republike Srpske i ruskih kompanija koji ne pravi nikakvu štetu Federaciji BiH /FBiH/. FBiH samo želi naštetiti Srpskoj i u takvim odnosima ne treba da se živi u BiH“, rekao je novinarima Dodik u Banjaluci, napomenuvši da Srpska ima sve kompetencije u realizaciji “Južnog toka”, osim granične linije sa Srbijom.

Prema njegovim riječima, ukoliko FBiH ne prevaziđe loše namjere prema Srpskoj, dobiće adekvatne odgovore.

Dodik je istakao da će uslov nastavka bilo kakve saradnje i odlučivanja na nivou BiH biti vezan za pitanje “Južnog toka”.

Besmislene su tvrdnje FBiH o evropskim i drugim zahtjevima. Ne vidim razloga zašto bi neko iz BiH bio toliko servilan prema Evropi, a zaustavljanje realizacije ovog projekta jasna je poruka da nam nije dobro u BiH“, rekao je Dodik.

On je naglasio da bi zaustavljanje izgradnje ovog toka bio udarac ekonomskom razvoju Republike Srpske.

Naravno da nećemo ostati imuni na njihovo ponašanje. U FBiH uspjeh se mjeri primanjem osumnjičenih za ratne zločine nad Srbima i koliko ćete naštetiti Srpskoj. To će se morati promijeniti ili neće biti BiH“, zaključio je Dodik.

Vlada FBiH tvrdi da sporazum Vlade Ruske Federacije i Savjeta ministara BiH o saradnji u oblasti gasa i elektroenergetike, radi realizacije projekta “Južni tok”, nije usklađen sa obavezama koje je preuzela BiH pri potpisivanju Ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti