Nedjelja 3. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasRuski gigant preuzima hrvatsku Inu?

Ruski gigant preuzima hrvatsku Inu?

ZAGREB, Ruski naftni gigant Rosnjeft planira kupovinu ukupno 75 odsto akcija hrvatske Ine. Planirana je modernizacija rafinerije Rijeka i izgradnja skladišta u Sisku.

Nakon što su se ruski predsjednik Vladimir Putin i mađarski premijer Viktor Orban načelno saglasili da Rosnjeft kupi 49,08 odsto dionica Ine od mađarskog Mola, u Moskvi se navodno priprema ponuda koju će, tvrde upućeni, Zagreb teško moći da odbije, piše “Jutarnji list”.

Rusi ne kriju kako imaju daleko veće planove i ambicije od kupovine većinskog udjela u Ini, tako da pripremaju paket mjera koji sadrži čitav niz projekata koji bi, ako se realizuju, mogli snažno da utiču na oporavak hrvatske privrede, navodi zagrebački denvnik.

Naftni gigant Rosnjeft, koji je u 75-procentnom vlasništvu države i koji je zbog toga s ruske strane određen da bude nosilac cijele operacije, nakon kupovine ukupno 75 odsto dionica Ine namjerava da u Sisku zatvori stara naftna postrojenja, koja su ionako bez ikakve perspektive, i da na njihovom mjestu sagraditi velika skladišta nafte i naftnih derivata. Tako bi Sisak, po ruskim planovima, postao naftni centar za snabdijevanje cijelog regiona.

Rosneft je takođe zainteresovan za izgradnju produktvoda koji bi spojio luku i rafineriju Rijeka sa skladištima u Sisku. S obzirom da već postoji uređena trasa kojom prolazi naftovod, te da nema problema s imovinsko-pravnim odnosima, taj produktovod, kojim bi se prevozili naftni derivati, prije svega benzin i dizel goriva, mogao bi brzo i relativno jeftino da se izgradi.

Ako postanu većinski vlasnici Ine, Rusi su zainteresovani za proširenje kapaciteta luke Rijeka i za modernizaciju rafinerije u Rijeci. I jedno i drugo veoma je važno, navodi “Jutarnji list” – luka u Rijeci već dvije decenije ozbiljno nazaduje po kapacitetima, tako da prema prometu ozbiljno zaostaje za slovenačkom lukom Koper, a bez dogradnje koking postrojenja u kojem bi se prerađivao otpad koji ostane nakon prerade nafte u benzin i dizel goriva, rafinerija u Rijeci ne može da preživi.

Rusi takođe najavljuju da će intenzivirati saradnju s hrvatskim brodogradilištima, a najviše ih zanima brodogradilište u Kraljevici.

Moskva istovremeno želi da se napokon riješe problemi s ruskim ulaganjima u Hrvatsku. Prvenstveno da se konačno krene u izgradnju hotelskog naselja Haludovo koje stoji godinama potpuno devastirano. Vlasnik tog kompleksa, ruski biznismen Ara Abrahamian, tvrdi da ne može ništa da radi dok se do kraja ne riješe imovinsko-pravni odnosi.

Rusi će takođe tražiti da se napokon odblokira kapital koji je ruski biznismen Jevtušenko položio u banku kao jemstvo za kupovinu zemljišta na Mljetu. I sigurno će, na kraju, obnoviti pitanje učešća Hrvatske u izgradnji gasovoda Južni tok.

Uz to Rosnjeft, tvrde dobro upućeni, ima u džepu još dva snažna aduta koja bi trebalo da doprinesu da hrvatska strana prihavti dogovor. Od posla s Rosnjeftom najveće koristi imao bi JANAF (Jadranski naftovod), kog Rusi već i sada najviše koriste, jer bi se kroz njega transportovale dodatne količine ruske nafte namijenjene rafineriji u Pančevu koja je u vlasništvu drugog ruskog naftnog i gasnog giganta Gasproma, a novosagrađenim produktovodom prevozile bi se naftne prerađevine iz Pančeva do luke Rijeka.

I najvažnije, kada bi Rusi postali vlasnici Ine, tada bi dio njihove nafte mogao brodovima da se dostavi do Rijeke i prerađuje se u tamošnjoj rafineriji.

I na kraju, zbog ruske uloge i uticaja na ratna događanja u Siriji, Rosnjeft bi, mnogo prije nego Ina i Mol, mogao da riješi problem izgubljenih naftnih i gasnih polja Ine u toj zemlji. Zbog odluke Vlade Zorana Milanovića da se na početku sukoba u Siriji povuče iz te zemlje, bez ruske političke angažovanosti to bi bila nemoguća misija. Jutarnji list

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti