Nedjelja 16. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasU Rafineriji nafte Brod uskoro remont i rekonstrukcija postrojenja

U Rafineriji nafte Brod uskoro remont i rekonstrukcija postrojenja

BANJALUKA, U Rafineriji nafte Brod uskoro treba da počne remont i rekonstrukcija postrojenja, čime će biti povećana efikasnost u proizvodnji i kvalitetu naftnih derivata, a vrijednost ovog projekta je milion KM.

Generalni direktor Rafinerije nafte Andrej Getinger rekao je da su obezbjeđene zalihe naftnih derivata, kojim će biti snabdijevano tržište u vrijeme rekonstrukcije i remonta – od sredine februara do kraja marta.

Remontom je predviđeno čišćenje postrojenja i opreme od nečistoća nastalih tokom prerade sirove nafte, kontrola sigurnosnih ventila, zamjena dotrajalih dijelova opreme i regeneracija različitih vrsta katalizatora potrebnih za proces proizvodnje, saopšteno je iz Rafinerije nafte.

U saopštenju se dodaje da su godišnji remonti Rafinerije važni sa aspekta ispunjavanja obaveza i uslova ekološke dozvole, koje je izdalo Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

“Iz nadležnog ministarstva potvrdili su da Rafinerija nafte izvršava mjere propisane ekološkom dozvolom, a prema planu aktivnosti koje mora da ispuni do 2016. godine”, navedeno je u saopštenju.

Iz Rafinerije poručuju da će, sa ekološkog aspekta, remontom opreme i postrojenja, kao i osvježenjem katalizatora reakcija, biti umanjeno propuštanje štetnih emisija u vazduh.

U Rafineriji su najavili realizaciju još dva investiciona projekta s ciljem ostvarivanja efikasnosti u preradi nafte, a riječ je o rekonstrukciji energane za snabdijevanje električnom energijom i usavršavanju toplotnog balansa.  Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti