Četvrtak 25. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeHidroenergijaOve godine počinje gradnja »HE Bočac 2«

Ove godine počinje gradnja »HE Bočac 2«

BANJALUKA, Gradnja hidroelektrane “Bočac 2” na rijeci Vrbas trebalo bi da počne u drugoj polovini ove godine, a radove vrijedne oko 40 miliona maraka “Hidroelektrane na Vrbasu” finansiraće iz vlastitih izvora.

Ovo je istakao direktor preduzeća “Hidroelektrane na Vrbasu” Nedeljko Kesić i dodao da će ovaj elektroenergetski objekat biti izgrađen na kompenzacionom jezeru hidrocentrale “Bočac”, gdje je izgrađena brana.
’’Imaće instalisanu snagu od deset megavata i po tom osnovu imaće status mini-hidrocentrale”, istakao je Kesić i dodao da je na posljednjoj sjednici Skupštine akcionara donesena odluka da se u ovoj godini uđe u realizaciju izgradnje HE “Bočac 2”.
’’ U toku je izrada glavnog projekta i biranje hidromašinske i elektromašinske opreme. Potom će uslijediti raspisivanje tendera za izvođenje građevinskih radova na našem kompenzacionom bazenu, odnosno malom jezeru. Ako se sve bude odvijalo predviđenom dinamikom, HE “Bočac 2” treba da počne da radi do kraja 2016. godine”, rekao je Kesić.
Prema njegovim riječima, izgradnja HE “Bočac 2” imaće višestruk značaj za privredu opštine Mrkonjić Grad, ali i za ukupan sistem “Elektroprivrede RS”.
’’U zapadnom dijelu Srpske troši se oko 50 odsto, a proizvodi svega pet odsto struje u sistemu “Elektroprivrede RS”. Izgradnjom HE “Bočac 2” biće stvoreni uslovi za stabilnije napajanje strujom zapadnog dijela Srpske”, istakao je Kesić i dodao da je studijom o izgradnji predviđeno otvaranje 16 novih radnih mjesta.
Predstavnici opštine Mrkonjić Grad pozdravljaju odluku “Elektroprivrede RS” da počne gradnja HE “Bočac 2”.
’’U Strateškom planu razvoja opštine do 2024. godine planirali smo izgradnju HE “Bočac 2”, ali i još nekih hidroenergetskih kapaciteta za proizvodnju električne energije”, rekla je načelnik opštine Divna Aničić. RTRS

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti