Petak 21. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSolarna energijaPioniri u korištenju solarne energije u RS

Pioniri u korištenju solarne energije u RS

BANJALUKA, Pioniri u korištenju solarne energije u Republici Srpskoj su sve hrabriji. Samo u Bijeljini realizovana ili su u planu, ukupno tri ovakva projekta. Slovenačka firma „Neutron“ traži dozvolu da postavi solarne kolektore na jednu osnovnu školu, grad Bijeljina je odlučila da izgradi prvu solarnu elektranu, a u mjestu Crnjelovu već godinama funkcioniše solarna ulična rasvjeta, prenosi portal www.energetikars.com.

Firma „Neutron“ koja ima višegodišnje iskustvo u poslovima izgradnje solarnih energana, zainteresovana je za postavljanje solarnih panela na krov novoizgrađene sportske dvorane Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Bijeljini, potvrdila je Snježana Topić predstavnik  „Neutrona“ u Bijeljini.

Prema riječima Topićeve, za projekat vrijedan oko 50.000 KM, slovenački „Neutron“ već je pokrenuo postupak za dobijanje elektroenergetske saglasnosti, lokacijskih uslova, građevinske dozvole i ostalih neophodnih dokumenata.

2„Dobijanje saglasnosti za ovaj projekat još uvijek je u proceduri i mi se nadamo da će Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva odobriti realizaciju ovog projekta, u saglasnosti sa uredbom Vlade RS o proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora, koja je donesena u 2011. godini. Dobro bi bilo da Bijeljina otpočne realizaciju ovakvih projekata, koji bi mogli biti isplativi i izuzetno korisni na duže staze“, kaže Snježana Topić.

Skupština Bijeljine u međuvremenu je donijela odluku o izgradnji solarne elektrane, snage 180 kilovolti, što bi prema riječima predsjednika Skupštine Dragana Đurđevića, povećalo energetsku efikasnost, ali bi istovremeno uticalo i na zaštitu životne sredine, smanjenjem upotrebe fosilnih goriva.

„Donošenjem odluke o utvrđivanju nadoknade za korištenje zemljišta i objekata, koji su vlasništvo grada, nastojimo da podstaknemo investitore da grade solarne energane pod veoma povoljnim uslovima. Grad bi nakon izgradnje solarne energane dobio nadoknadu od 22 pfeniga po metru kvadratnom ustupljenog prostora, a nakon 20 godina solarna energana postala bi vlasništvo investitora“, kaže Đurđević.

Bijeljinci, Radiša Zakić i Miroslav Mićić, stručnjaci iz oblasti elektrotehnike i građevinarstva, pioniri su u Semberiji u oblasti korištenja obnovljivih izvora energije, kombinacijom solarne i energije vjetra.

Prije nekoliko godina patentirali su i instalirali projekat hibridne ulične rasvjete u Crnjelovu, koji odlično funkcioniše.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti