Nedjelja 16. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiZa TE "Ugljevik 3" i HE "Mrsovo" - 350 miliona KM

Za TE “Ugljevik 3” i HE “Mrsovo” – 350 miliona KM

BIJELJINA, Kompanija “Komsar enerdži” investiraće ove godine u Republici Srpskoj oko 350 miliona KM u dva velika projekta koje realizuje: izgradnju TE “Ugljevik 3” i HE “Mrsovo” u opštini Rudo, a ukupna investicija oba postrojenja veća je od milijardu evra!

Projekat izgradnje TE “Ugljevik 3”, instalisane snage 2X300 MW u 2014. godini, osim prve faze izgradnje samog elektroenergetskog postrojenja, obuhvata i pokretanje površinskih kopova uglja “Ugljevik istok 2” i “Delići i Peljave -Tobut”.

Tu je površinski kop krečnjaka “Baljak”, završetak pripremnih radova na deponiji uglja u sklopu termoelektrane, nostrifikacija projektne dokumentacije za TE “Ugljevik 3”, izrada elaborata protivpožarne zaštite…

Biće izrađena studija priključenja na prenosnu mrežu BiH, pribavljanje potrebnih saglasnosti, dozvola i odobrenja za građenje TE “Ugljevik 3”, izgradnju dionice regionalnog puta – zamjenska saobraćajna veza za naselja Ugljevik – Mezgraja.

Neophodno je izraditi i projektno-tehničku dokumentaciju i eksproprijaciju zemljišta za Rudnik uglja “Ugljevik istok 2”, otkup zemljišta potrebnog za izgradnju Rudnika i TE, izgradnju rudničkog kruga, komunalne infrastrukture i pristupnih sabraćajnica za rudnik uglja “Ugljevik istok 2”…

Biće obavljena i priprema terena za uređenje odlagališta jalovine, te za nabavku mehanizacije potrebne za otvaranje rudničkih kopova…

Projekat izgradnje HE “Mrsovo” u prvoj polovini 2014. godine predviđa završetak procedure potrebne za dobijanje ekološke dozvole, kažu u ovoj kompaniji.

Izrađena je konačna verzija Studije uticaja na životnu sredinu, obavljena je stručna revizija studije i javni uvid studije. U toku je izrada Dokaza uz Studiju uticaja na životnu sredinu i nakon javnog uvida Dokaza očekuje se da dobiju ekološku dozvolu.

U januaru ove godine završena je revizija Idejnog projekta Hidroelektrane i u toku je izrada Glavnog projekta.

Nakon što kineski partneri završe Glavni projekat strane ovlaštene kompanije izvršiće nostrifikacija. Ugovorena je i izrada Studije priključka Hidroelektrane na prenosnu elektroenergetsku mrežu BiH. Paralelno sa izradom tehničke dokumentacije teče i postupak eksproprijacije zemljišta koje će biti potopljeno nakon formiranja akumulacije.

Urađen je i revidiran Elaborat eksproprijacije, a u toku je priprema zahtjeva za proglašenje opšteg interesa, nakon čega se ide u otkup zemljišta.

Cilj svih aktivnosti jeste da se do sredine godine prikupi sva dokumentacija i riješe imovinsko-pravni odnosi da bi se pribavilo odobrenje za građenje hidroelektrane i počeli građevinski radovi.

U drugoj polovini godine planirana je izgradnja kampusa za smještaj radnika, gradilišnih radionica, snabdijevanje gradilišta vodom i električnom energijom, otvaranje kamenoloma. Zatim slijedi formiranje drobilišnog postrojenja i betonske baze, te izrada pristupnih puteva i mosta nizvodno od brane.

Prvi radovi na skretanju toka rijeke i iskopu temeljnih jama betonske gravitacione brane planirani su za početak 2015. godine.

Planirano je da radovi, kada je riječ o Termoelektrani 3 u Ugljeviku, počnu do druge polovine 2014. godine, a predviđeni rok za izgradnju termolektrane je 36 do 40 mjeseci od početka radova.

Ovaj projekat kompanije “Komsar enerdži” u Republici Srpskoj predstavlja najveću grinfild investiciju u energetskom sektoru na prostoru jugoistočne Evrope.

Ukupna vrijednost investicije za oba postrojenja – TE “Ugljevik 3” i HE “Mrsovo” iznosi više od milijardu evra.  Srna

3 KOMENTARI

 1. Da li je tačno da vlasnici kompanije Comsar Energy nisu ni rusi, a ni kinezi, nego domaći tajkuni preko lika Darka Perovića iz Crne Gore. Taj đetić Perović ili je onaj što pre par dana zamalo ubiše ili onaj što je na čelu crnogorske kompanije Securista Montenegro, ili neki treći. Kakve pa sad on ima veze sa investicijama u RS. Čudni li su tokovi sumnjivog novca. Preko Rusa što oće đamiju u ugljevu do keneza koji krpe sve rupe i na kraju do đetića perovića. što bi đuro reko:đe me neđe….

 2. Gde se izgubi taj moderator ja mislio da će ovo glat proći kad vđu vraga sa sedam binjiša. za koga vi navijate “za muju ili međeda”…

 3. Bravo moderatoru. koliko vam treba da moje komentare uvrstite, ili odbacite.
  Vidi se da vas neko plaća i da zbog toga ne smete da objavite neke škakljive informacije.
  to se zove slobodno novinarstvo, ili nešto treće.
  Ma nema veze. ove komentare ionako su već objavili oni koji imaju malo više hrabrosti od vas. laku noć i uživajte u vlastitom mraku.
  PeroČeko

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti