Subota 20. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasUtvrđen Prijedlog zakona o naftnim derivatima

Utvrđen Prijedlog zakona o naftnim derivatima

SARAJEVO, Vlada Federacije BiH /FBiH/ danas je utvrdila Prijedlog zakona o naftnim derivatima, kojim su ovi energenti prepoznati kao strateška roba, a njegovim dosljednim provođenjem biće poboljšana sigurnost snabdijevanja naftnim derivatima tržišta FBiH.

U saopštenju Vlade FBiH pojašnjeno je da je ovo prvi put da je u FBiH predložen zakon koji reguliše naftnu privredu.

Utvrđen je i u parlamentarnu proceduru upućen Nacrt zakona o ličnom imenu, budući da određena pitanja u vezi sa ovom problematikom nisu obuhvaćena ili na primjeren način riješena postojećim propisom.

To se, prije svega, odnosi na situaciju kada lično ime upisano u identifikacionim ispravama ili u drugim matičnim knjigama ne odgovara imenu u matičnoj knjizi rođenih.

U istu proceduru upućen je i Nacrt zakona o premjeru i registraciji nekretnina, a u obrazloženju ovog zakonskog akta podsjeća se da je potreba za usklađivanjem Zakona o premjeru i katastru nekretnina i Zakona o zemljišnim knjigama datira iz 2002. godine, kada je tadašnji visoki predstavnik nametnuo Zakon o zemljišnim knjigama.

Cilj novog propisa jeste prevladavanje situacije nastale nakon toga, jer su tada van snage stavljene odredbe postojećeg Zakona o premjeru i katastru nekretnina o upisu prava na nekretninama.

Time je bio onemogućen upis nekretnina zato što je po odredbama Zakona o premjeru i katastru nekretnina to bio jedinstven proces.

Na inicijativu federalnog Ministarstva finansija, a nakon šestogodišnje primjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, federalna Vlada je danas utvrdila i Prijedlog izmjena i dopuna ovog propisa.

Prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o pripadnosti javnih prihoda FBiH prethodile su analize učinaka provođenja Zakona, kao i inicijativa korisnika javnih prihoda i članova Parlamenta FBiH za izmjene određenih zakonskih rješenja. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti