Nedjelja 23. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNafta poskupjela nakon sastanka G20

Nafta poskupjela nakon sastanka G20

NJUJORK/LONDON, Nafta je danas poskupjela, nakon što su najveće ekonomije svijeta (G20) obećale da će podstaći globalni privredni rast sa više od dva biliona dolara u narednih pet godina.

Barel američke “lake” nafte (WTI) za isporuku u aprilu poskupio je na merkantilnoj berzi u Njujorku 27 centi na 102,47 dolara po barelu, dok je ista količina sjevernomorske nafte tipa “brent” za aprilsku isporuku na tržištu u Londonu koštala 110,04 dolara, odnosno 19 centi više nego na kraju prošlonedjeljnog poslovanja, prenosi Frans pres.
G20 obećava privredni rast od dva odsto u narednih pet godina i to budi optimizam ekonomije na srednji rok, rekao je za Frans pres tržišni analitičar singapurske firme CMC markets Dezmond Čua, dodajući da će novčana podrška koju su obećale razvijene zemlje doprinijeti rastu cijena nafte.

Nakon jučerašnjeg sastanka u Sidneju, ministri finansija i centralni bankari zemalja G20, koje čine 85 odsto svjetske ekonomije, poručili su da će pokrenuti snažan, održiv i uravnotežen rast globalne privrede.

Međunarodni monetarni fond vjeruje da će ta strategija dodati pola procentnog poena na globalni privredni rast svake godine počevši od iduće. Fond trenutno prognozira rast od 3,7 odsto ove i 3,9 odsto iduće godine. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti