Utorak 5. Decembar 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasVlada Federacije BiH odugovlači sa prihvatanjem projekta

Vlada Federacije BiH odugovlači sa prihvatanjem projekta

SARAJEVO, Ambasador Rusije u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da Vlada Federacije BiH odugovlači sa prihvatanjem “Južnog toka” i da nema mnogo vremena za tu vrstu političkih igara, jer bi BiH mogla da izostane iz ovog velikog projekta.

“Na veb-sajtu Vlade Federacije BiH ima zvanična odluka da taj projekat ne valja i da ne odgovara Federaciji. Bio sam veoma iznenađen stavom Vlade Federacije BiH, jer je premijer Nermin Nikšić jasno i u pisanoj formi zagovarao i tražio od ‘Gasproma’ učešće cijele BiH u projektu”, naglašava Bocan-Harčenko.

On podsjeća da postoji “mapa puta” za realizaciju gasovoda “Južni tok”, te da je riječ o prioritetnom pitanju za Ambasadu Ruske Federacije u BiH.

“Takav stav zastupamo s obzirom na značaj projekta u BiH, jer to omogućava rješavanje ekonomskih pitanja koja su i razlog izlaska građana na ulice u Federaciji BiH. Takav projekat, u smislu zapošljavanja i izgradnje infrastrukture, daje veliki podsticaj za ekonomski život u cijeloj zemlji”, ocjenjuje Bocan-Harčenko.

On navodi da postoji određena doza zabrinutosti unutar energetske zajednice kada je riječ o uključivanju BiH u projekat “Južni tok”, te da ne vidi razlog za to.

“Čini se kao da energetstka zajednica sprečava ‘Južni tok’ koji je spreman za realizaciju. Izgradnja ovog gasovoda je stvar BiH i da bi se počelo sa realizacijom nedostaje nam međuvladini sporazum”, pojašnjava Bocan-Harčenko.

On napominje da postoje određena otvorena pitanja između Ruske Federacije i EU, te da se rješavaju dijalogom, ali da to ne bi trebalo da dovede do toga da se sprečava projekat “Južni tok” koje je usmjeren da donese dobrobit svima, uključujući i BiH. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti