Četvrtak 28. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve Vijesti »Elektrokrajina« značajno poboljšala poslovne rezultate

»Elektrokrajina« značajno poboljšala poslovne rezultate

BANJALUKA,  Zavisno preduzeće “Elektrokrajina” Banjaluka prošle godine značajno je povećalo prihode i dobit u odnosu na godinu dana ranije, prvenstveno zahvaljujući smanjenju distributivnih gubitaka za tri odsto, istakli su u Upravi ovog preduzeća.
Naime, poslovni prihodi preduzeća u 2013. godini iznosili su 189,1 milion KM, što je za 4,7 miliona KM ili 2,5 odsto više u poređenju sa godinom prije. Rekao je to Ostoja Dumonić, izvršni direktor za ekonomska pitanja “Elektrokrajine”, i dodao da je neto dobit “Elektrokrajine” u prošloj godini iznosila oko 1,25 miliona KM, što je daleko više nego u 2012. godini, kada je iznosila 113.192 KM.
“Gubitak preduzeća iz redovne aktivnosti u toku prošle godine skoro je prepolovljen, te je zaključno sa krajem decembra 2013. godine iznosio 6,1 milion KM, dok je godinu ranije bio 11,8 miliona KM”, kazao je Dumonić.
“Elektrokrajina” je, takođe, umanjila obaveze prema dobavljačima i to sa 9,3 miliona KM iz 2012. godine na oko 5,1 miliona na kraju prošle godine.
Stepen naplate isporučene električne energije je zadržan na istom nivou, odnosno prelazi 100 odsto, jer, pored tekuće naplate, uključuje i naplatu potraživanja iz ranijih godina.
Seka Kuzmanović, direktor “Elektrokrajine”, kaže da su bolji finansijski rezultati preduzeća posljedica, prije svega smanjenja distributivnih gubitaka sa 19,5 odsto, koliko su iznosili u 2012, na prošlogodišnjih 16,5 odsto.
“Distributivni gubici smanjeni su za tri procenta kroz striktnu primjenu usvojenog akcionog i operativnog plana preduzeća. Planova se pridržavamo po svim tačkama izdajući precizne naloge i dosljedno kontrolišući izvršenje po svim radnim jedinicama”, istakla je ona.
Kako je naglasila, “Elektrokrajina” će i u 2014. godini nastaviti sa stvaranjem pretpostavki za još uspješnije rezultate, ukazujući da će fokus biti na investicijama na sanaciji postojeće i izgradnji nove niskonaponske i visokonaponske distributivne mreže i trafo-stanica. Pored toga, preduzeće će raditi na uređenju mjernih mjesta i uvođenju daljinskog očitavanja potrošnje električne energije, što bi trebalo uticati na dodatno smanjenje distributivnih gubitaka. Jedna od aktivnosti “Elektrokrajine” je i proces sklapanja ugovora o snabdjevanju sa krajnjim kupcima, gdje se domaćinstvima na kućne adrese od 25. februara donose na potpis ugovori o snabdijevanju, kako bi im olakšali da ispune tu zakonsku obavezu. Pored toga, kupci ugovore i dalje mogu potpisati u prostorijama lokalnih elektrodistribucija, kao i u sjedištu “Elektrokrajine” u Banjaluci
Obaveza svih kupaca električne energije da sa distributerom/snabdjevačem potpišu ugovor o snabdijevanju je propisana Zakonom o električnoj energiji i Opštim uslovima za isporuku i snabdijevanje električnom energijom.
Ugovorom se regulišu uslovi kupoprodaje električne energije u skladu sa potrebama kupca i raspoloživim količinama iz elektroenergetskog bilansa. Sklapanje ugovora je besplatno i služi u svrhu formalizovanja i učvršćivanja dosadašnjih partnerskih odnosa između isporučioca i kupaca električne energije. Ugovor se sklapa na neodređeno vrijeme do promjene elektroenergetske saglasnosti.
Kako navode iz “Elektrokrajine”, rok za zaključivanje ugovora je 30. jun 2014. godine. Ukoliko kupac do tog roka ne zaključi ugovor, distributer ima pravo da kupcu obustavi isporuku električne energije. Nezavisne novine

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti