Subota 20. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasProblemi sa državnim garancijama su zbog "Srbijagasa“

Problemi sa državnim garancijama su zbog “Srbijagasa“

BEOGRAD, Problemi sa državnim garancijama za “Južni tok” posljedica su kašnjenja u reformisanju preduzeća “Srbijagas”, saopštilo je Ministarstvo energetike Srbije.

Ministarstvo očekuje da se i ovi problemi, vezani za finansiranje projekta “Južni tok”, riješe u dijalogu državnih institucija Srbije i kompanije “Gasprom” da bi gasovod “Južni tok” mogao da se gradi planiranom dinamikom.

Državna garancija za kredit preduzeća “Srbijagas” od 75 miliona evra, namijenjen pokrivanju osnivačkog uloga u preduzeću “Sout strim Srbija”, bila je predviđena budžetom za 2013. godinu, ali nije realizovana, zbog restriktivne politike Ministarstva finansija u vezi sa povećanjem zaduženja države, navodi se u saopštenju.

Prijedlog Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredina bio je da se ista garancija nađe u budžetu za 2014. godinu, ali Ministarstvo finansija tu odredbu nije uključilo u Prijedlog zakona o budžetu Srbije za 2014. godinu koji je usvojio parlament.

“Da je sprovedeno na vrijeme finansijsko restrukturiranje `Srbijagasa`, kako je ovo ministarstvo predlagalo, u 2014. godini `Srbijagas` bi ostvario oko 120 miliona evra profita i ne bi bilo potrebe za izdavanjem državnih garancija za finansiranje projekta `Južni tok`”, ističu u Ministarstvu.

Ministarstva energetike napominje da je u prethodnih godinu i po dana učinilo sve da projekat “Južni tok” počne da se realizuje.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je ranije danas da izgradnju gasovoda “Južni tok” kroz Srbiju odlaže problem obezbjeđivanja državnih garancija i da su poblem državne garancije za osnivački ulog u zajedničkom preduzeću “Gasproma” i “Srbijagasa” koje će graditi dionicu kroz Srbiju.

Dačić je novinarima na Biznis forumu na Kopaoniku rekao da problem nije političke prirode i da je dogovoreno da Rusi finansiraju izgradnju, a da je Srbija otplaćuje iz tranzitnih taksi za gas. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti