Srijeda 22. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiPočinje najveća eksproprijacija u RS i BiH

Počinje najveća eksproprijacija u RS i BiH

UGLJEVIK, U „Comsar Energy RS“ očekuju da će Vlada Republike Srpske do polovine aprila usvojiti Odluku o proglašenju javnog interesa nad više od hiljadu hektara zemljišta u Ugljeviku za eksploataciju uglja. Odluka će omogućiti da vještaci ekonomske struke već početkom maja izađu na teren i utvrde vrijednosti imovine u najvećem procesu eksproprijacije u BiH za jednu privrednu investiciju, izjavio je danas za energetski portal ENERGETIKARS.com Lazar Stojanović šef Radne jedinice „Comsar energy RS“ u Ugljeviku.

Stojanović kaže da je nezahvalno procjenjivati koliko će eksproprijacija koštati „Comsar Energy“ jer stvarno stanje ne odgovora dokumentaciji. U tri sela, uz oko 390 legalnih objekata, postoji više od 400 kuća i pomoćnih objekata koji nemaju nikakvu dokumentaciju, a umjesto, u zemljišnim knjigama upisanih, njiva na terenu su voćnjaci ili šume.

Drugo, čim se objavilo da će se otkupljivati zemljište i objekti, ljudi su počeli „preko noći“ saditi voćnjake i graditi nove objekte, da bi podigli vrijednost imovine.

Uobičajeni problem, koji se dešavao i kod izgradnje autoputeva u Republici Srpskoj, a koji ne može spriječiti nijedan investitor. Naime, od dobijanje koncesije do usvajanja i objave Odluke o javnom interesu koja omogućava preuzimanje nepokretnosti, prođe i do godinu dana.

Stojanović predlaže da se promijeni zakon tako da se uz odluku o davanju koncesije, automatski usvaji i dobije i odluka o proglašenju javnog interesa.

Drugo rješenje je da se pripremni radovi ne računaju u rok na koji je dobijena koncesija, jer uz novac investitori gube i vrijeme. Naprimjer, samo u ovom slučaju „Comsar Energy“ koji je dobio koncesiju na 30 godina, a izgubiće najmanje tri-četiri godine na pripremnih radnjama.

Perić: Kvadrat 590 KM

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić kaže da je nedavno utvrđena prosječna konačna građevinska cijena metra kvadratnog korisne površine stambenog i poslovnog prostora od 590,72 KM.

Ova cijena ističe Perić, omogućiće stanovnicima koji se iseljavaju sa svojih ognjišta najpovoljnije uslove za preseljenje.

„Sa pomenutom prosječnom građevinskom cijenom metra kvadratnog korisne površine stambenog i poslovnog prostora obezbijedili smo osnovicu za izračunavanje visine nadoknade za rentu. Ova cijena je povoljnija u odnosu na raniji period. Istovremeno, smanjenjem rente investitorima ćemo omogućiti izgradnju pod povoljnijim uslovima“, ističe Stojanović iz „Comsar Energy RS“.

On kaže da su planom eksproprijacije obuhvaćena naselja Falčići, Tomići i dio Ugljevik Sela.

„Ukupno je eksproprijacijom obuhvaćeno oko 1.036 hektara zemljišta i ona će biti realizovana u nekoliko narednih godina. U pomenutim naseljima nalazi se oko 390 uplanjenih stambenih i pomoćnih objekata i čak oko 400 neuplanjenih stambenih i poslovnih objekata. Čim se proglasi javni interes za to područje, mi ćemo angažovati vještake ekonomske struke koji će procjenjivati vrijednost imovine i zemljišta koje ćemo eksproprisati za potrebe eksploatacije uglja“, kaže Stojanović.

ENERGETIKARS.com: Lj. Ljubojević

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti