Nedjelja 3. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasEtinger: EU odlaže pregovore o "Južnom toku“

Etinger: EU odlaže pregovore o “Južnom toku“

BEOGRAD, Evropski komesar za energetiku Ginter Etinger rekao je da će odgoditi pregovore s Rusijom o gasovodu “Južni tok” zbog krimske krize.

Etinger je za njemački list “Velt” rekao da podržava odluku EU da zbog krimske krize uvede sankcije protiv ruskih zvaničnika i nekih od imućnih Rusa, ali naglašava da je protiv širokih ekonomskih sankcija.

“Bilo bi pogrešno da se decenijama građene ekonomske veze dovode u pitanje, jer su važne za ekonomiju i radna mjesta u Evropi i u Rusiji”, istakao je Etinger.

Međutim, danas je iz Evropske komisije saopšteno da EU ostaje pri cilju da se osnuje radna grupa koja će razmotriti pravne i tehničke vidove budućeg ruskog gasovoda, prenose beogradski mediji.

Etingerov predstavnik za štampu Sabine Berger je rekla da je Evropska komisija zainteresovana da se nađe rješenje i da se dobije politički mandat zemalja-članica da se to učini.

“Mora se uzeti u obzir slab razvoj odnosa EU i Rusije i to je imao u vidu komesar Etinger kada je ukazao na politički dio, na političku situaciju”, istakla je Bergerova.

EU tvrdi da su sporazumi koje je Rusija potpisala s nekoliko zemalja, uključujući Srbiju, o izgradnji “Južnog toka” protivni propisima EU, što Rusija osporava.

Rusija tvrdi da su ugovori za “Južni tok” sa aspekta međunarodnog prava isti kao sporazum koji je EU sklopila s Rusijom o gasovodu “Sjeverni tok”, koji snabdijeva Njemačku ruskim gasom. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti