Subota 20. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i Gas"Južni tok" i TE "Ugljevik 3" - najznačajniji energetski projekti

“Južni tok” i TE “Ugljevik 3” – najznačajniji energetski projekti

BANJALUKA, Vlada Republike Srpske započela je u proteklih godinu dana najznačajnije projekte u energetskom sektoru, koji se odnose na gradnju Termoelektrane /TE/ “Ugljevik tri” i gasovod “Južni tok”.

Provedena je procedura i zaključen koncesioni ugovor za izgradnju i korištenje TE “Ugljevik tri” instalisane snage dva puta 300 megavata i procijenjene investicije 1,1 milijardu KM, sa koncesionarom “Komsar enerdži Republika Srpska”.

“Riječ je o jednoj od najvećih investicija u regiji koja se realizuje paralelno sa ulaganjem u otvaranje novog rudnika na ležištu `Ugljevik Istok dva`, čija je vrijednost 443 miliona KM”, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Osim toga, Privredno društvo “EFT – RiTE Stanari” u projekat izgradnje TE “Stanari”, instalisane snage 300 megavata, procijenjene investicije 950 miliona KM, u 2013. godini uložilo je 152 miliona KM.

Najznačajniji projekat koji se realizuje u oblasti energenata je gasni projekat izgradnje kraka gasovoda “Južni tok”.

“U 2013. godini uspostavljena je saradnja sa Srbijom u oblasti gasa, koja će se realizovati razmjenom iskustava i znanja u vezi sa donošenjem potrebnih zakona, pravilnika i drugih akata neophodnih za uspješnu realizaciju projekta `Južni tok` u Srbiji i Republici Srpskoj”, navodi se u saopštenju.

Sredinom maja 2013. godine sa predstavnicima ruskog partnera “Gasprom” Moskva usaglašeni su tehnički aspekti projekta.

U junu je potpisana Mapa puteva za realizaciju energetskih projekata na području Republike Srpske u okviru projekta “Južni tok” između Republike Srpske i “Gasproma”, čime su utvrđene obavezujuće aktivnosti, izvršioci i rokovi za realizaciju ovog projekta do kraja 2014. godine.

U izvještaju o radu Vlade Srpske u prvih godinu dana mandata navedeno je da je Vlada pokrenula istragu u Fabrici glinice “Birač”, kojom je zaustavila kolaps jednog sistema.

“Vlada je dala punu podršku ovoj fabrici, očuvala proces proizvodnje, kao i više od hiljadu radnih mjesta. Sada je zaposleno više radnika nego u trenutku kada je Vlada intervenisala za spašavanje ove firme nakon sudskog spora sa vlasnicima iz Litvanije”, navedeno je u izvještaju u kojem se dodaje da je Vlada apsolutno posvećena svim istragama i aktivnostima koje treba da dovedu proces do kraja.

Posebnim angažovanjem Ministarstva industrije, energetike i rudarstva u 2013. godini pronađen je strateški partner za kupovinu imovine “Energoinvest -Rasklopna oprema” /RAOP/ Istočno Sarajevo.

Nepokretnu imovinu RAOP-a za 7.600.000 KM kupio je “Elektroinženjering” Banjaluka, koji su osnovale ruske kompanije “Vektor plus” i “Ker inženjering”.

Time su stvorene pretpostavke za ponovno pokretanje proizvodnje, a namjera strateškog partnera je da se u ovim pogonima osnuje velika regionalna baza za servisiranje elektroenergetske opreme. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti