Srijeda 17. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiZa izgradnju TE "Ugljevik 3" - 36 do 40 mjeseci

Za izgradnju TE “Ugljevik 3” – 36 do 40 mjeseci

BIJELJINA, U kompaniji “Komsar enerdži Republika Srpska” planiraju da radovi na izgradnji TE “Ugljevik 3” počnu do druge polovine ove godine.

Predviđeni rok za izgradnju termoelektrane je 36 do 40 mjeseci nakon početka radova.

U kompaniji podsjećaju da su u prošloj godini izgradili kampus za radnike i dobili upotrebnu dozvolu, da je urađeno oko 80 odsto pripremnih radova na izgradnji deponije uglja i urađen projekt, te prikupljena potrebna dokumentacija.

Istovremeno, izvršena je izgradnja dva lokalna puta i izgradnja dva mosta na rijeci Janji, koji su predati na upotrebu opštini Ugljevik.

Urađen je projekat termoelektrane, koji je sačinila kineska kompanija CPECC /China Power Engineering Consylting Group Corporation/ – najveća kompanija za planiranje, nadzor i projektovanje energetskih sistema u Kini, koja će biti i izvođač radova.

Kako je saopšteno, u sklopu istražnih radova za potrebe izgradnje površinskih kopova izbušeno je više od 35.000 metara istražnih bušotina, što predstavlja najobimnija geološka istraživanja posljednjih 30 godina.

Dobijena je i koncesija za izgradnju termoelektrane /prethodno je urađena Studija ekonomske opravdanosti sa elementima zaštite životne sredine/, a Kompanija je dobila i ekološku dozvolu, za što je procedura trajala godinu dana.

U sklopu ekološke dozvole urađeni su i Studija uticaja na životnu sredinu i Dokazi uz zahtjev za izdavanje ekološke dozvole.

Dobijena je koncesija za istraživanje uglja na ležištu “Delići” i “Peljave – Tobut”, te su izvršena detaljna geološka i geomehanička istraživanja.

Izrađen je elaborat o klasifikaciji i kategorizaciji rezervi i kvaliteta uglja na ležištu “Delići” i “Peljave – Tobut”, čije je rezerve potvrdilo resorno ministarstvo, a urađena je i Studija ekonomske opravdanosti sa elementima zaštite životne sredine i Studija opravdanosti eksploatacije uglja na površinskom kopu.

Od pripremnih radova za Površinski kop Ugljevik “Istok 2” u prethodnoj godini dobijena je koncesija za istraživanje uglja na lokalitetu “Baljak”, te su izvršena detaljna geološka istraživanja.

U “Komsar enerdžiju” kažu da je dobijena koncesija za eksploataciju uglja na ležištu “Ugljevik – Istok 2”, te su izvršene sve pripreme za proglašenje javnog interesa za eksproprijaciju.

Kada je riječ o Površinskom kopu “Baljak”, u prošloj godini dobijena je koncesija za istraživanje krečnjaka na ovom lokalitetu, a obavljena su i detaljna geološka istraživanja.

U Kompaniji napominju da je i za ovaj kop urađena Studija ekonomske opravdanosti sa elementima zaštite životne sredine, izrađene su geodetske podloge za potrebe detaljnog projektovanja rudarskih aktivnosti, a obavljena je i digitalizacija geodetskih podloga parcelacije.

U “Komsar enerdžiju Republike Srpske” kažu da će u ovoj godini Kompanija investirati oko 350 miliona KM u dva velika projekta koja realizuje na teritoriji Republike Srpske – u izgradnju TE “Ugljevik 3” u Ugljeviku i HE “Mrsovo” u opštini Rudo.  Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti