Nedjelja 14. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiMiljanović: Za prva dva mjeseca prebačen plan proizvodnje

Miljanović: Za prva dva mjeseca prebačen plan proizvodnje

UGLJEVIK, Rudnik i termoelektrana /RiTE/ “Ugljevik” ostvarili su u prva dva mjeseca ove godine, nastavljajući pozitivan trend proizvodnje, rezultate koji premašuju planirane, rekao je izvršni direktor za tehnička pitanja u ovom elektroenergetskom gigantu Srpske Dragan Miljanović.

“Iz ovog proizvodnog objekta je u tom periodu u elektroenergetski sistem Republike Srpske isporučeno 303.200.000 megavat-časova električne energije što je 104 odsto u odnosu na plan”, kaže Miljanović.

On napominje da su rad termoelektrane pratili dobri rezultati u Rudniku, gdje je u prva dva mjeseca proizvedeno 264.540 tona uglja ili 109 odsto u odnosu na plan i 1.774.987 metara kubna čvrste mase otkrivke ili 161 odsto u odnosu na planiranu proizvodnju.

U RiTE po planu teku i pripreme za redovan godišnji remont Termoelektrane, koji je planiran od 1. aprila do 10 maja.

“Završen je izbor i ugovaranje najvećeg dijela isporučilaca opreme i izvođača radova. Ovo je redovan godišnji remont u kome se rade planirani poslovi sa ciljem podizanja pogonske spremnosti i snage bloka u narednih godinu dana”, kaže Miljanović.

On dodaje da će ovogodišnji redovni remont poslužiti i za potpuni uvid u stanje postrojenja Termoelektrane i za izradu plana za kapitalni remont, koji će uslijediti 2015. godine.

Jedan od glavnih zahvata u kapitalnom remontu biće rekonstrukcija elektrofiltera, a u prethodnih mjesec dana izvršena su mjerenja režima rada koja će poslužiti kao podloga za izradu tenderskog dokumenta za rekonstrukciju elektrofiltera.

Miljanović je naglasio da je rad Termoelektrane u 2014. godini bio pouzdan, što se najbolje vidi iz ostvarenih fizičkih pokazatelja proizvodnje.

“Uporedo sa tim vodimo računa i o nabavci nove mehanizacije i opreme, pa treba istaći da je za rudnik ugovorena nabavka jednog velikog grejdera, a u toku su pripreme za raspisivanje tendera za nabavku još tri buldožera, dva bagera i četiri dampera. Ozbiljno se radi na pripremama za izvođenje projekta odsumporavanja dimnih gasova iz ugljevičke termoelektrane”, kaže Miljanović.

On podsjeća da je završen međunarodni pretkvalifikacioni postupak za izbor najboljih potencijalnih izvođača radova na ovom projektu, te dodaje da bi do kraja godine, nakon raspisivanja međunarodnog tendera po strogim procedurama koje diktira japanski kreditor, trebalo da bude izabran izvođač radova na odsumporavanju i sa njim potpisan ugovor.  Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti