Utorak 28. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasPale cijene nafte

Pale cijene nafte

NJUJORK/LONDON, Cijene nafte su danas pale, uoči nedjeljnog izvještaja o zalihama u SAD, koje će ukazati na kretanje tražnje u najvećoj svjetskoj ekonomiji.

Barel američke “lake” nafte (WTI) za isporuku u aprilu pojeftinio je na merkantilnoj berzi u Njujorku 61 cent na 99,42 dolara po barelu, dok je ista količina sjevernomorske nafte tipa “brent” za aprilsku isporuku na tržištu u Londonu koštala 108,28 dolara, odnosno 27 centi manje nego na kraju jučerašnjeg poslovanja, prenio je Frans pres.
Američko Ministarstvo energetike će u toku dana objaviti izvještaj o zalihama nafte, a analitičari očekuju da su one u nedjelju dana zaključno sa 7. martom porasle za dva miliona barela, budući da se oštra zima bliži kraju, što slabi tražnju lož ulja.

Direktorka kompanije I. R. risorsiz, Keli Tio, navodi da veći dio kolebanja na naftnom tržištu postoji zbog neizvjesnosti oko američke i kineske privrede. Podaci u Pekingu pokazali su da je druga po veličini svjetska ekonomija u februaru zabilježila neočekivani trgovinski deficit od 22,98 milijardi dolara, zbog pada izvoza.

Investitori takođe pomno prate razvoj situacije u Libiji, nakon što je parlament te zemlje izglasao nepovjerenje premijeru Aliju Zidanu.

Glasanje o nepovjerenju uslijedilo je u vrijeme kada u zemlji raste ogorčenje zbog neuspjeha vlade da spriječi pobunjenike sa istoka zemlje da izvoze naftu, koje je kulminiralo pošto je tanker s pobunjeničkom naftom uspio da probije pomorsku blokadu i pobjegne libijskim ratnim brodovima. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti