Subota 4. Februar 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasPutniković: "Južni tok" bitniji EU nego Rusiji

Putniković: “Južni tok” bitniji EU nego Rusiji

BEOGRAD, Projekat “Južni tok” još više je dobio na značaju zbog ukrajinske krize, a taj gasovod bitniji je EU nego Rusiji, ocijenila je stručnjak za energetiku Jelica Putniković.

“Rusija može gas da proda Kini ili Indiji. Koliko god Evropa pričala da postoji alternativa, ti gasovodi još nisu izgrađeni i manjeg su kapaciteta”, rekla je Putnikovićeva za RTS.

Ona ne očekuje da će doći do ozbiljnije gasne krize, jer Evropa neće sebi dozvoliti da ostane bez ruskog gasa.

“Rusija neće dozvoliti da ostane bez tog prihoda, a Ukrajina bez novca od tranzita”, rekla je Putnikovićeva, koja je i urednik ekonomskog časopisa “Balkan magazin”.

Ona je upozorila da svi u Srbiji treba da shvate da “Južni tok” nije igračka i da se Srbiji takva šansa više neće pružiti.

“Dobijamo priliku da izgradnju gasovoda iskoristimo za razvoj privrede”, navela je Putnikovićeva.

Većina stručnjaka smatra da je ukrajinsko-ruska politička kriza dokaz da je “Južni tok” kao alternativni pravac snabdijevanja gasom neophodan evropskim zemljama.

Voja Vuletić iz Udruženja za gas smatra da EU samo može da izvrši pritisak da se gasovod što prije završi i da “što prije počne da se snabdijeva gasom jugoistočni i južni dio Evrope”.

“`Južni tok` je taj alternativni pravac koji će imati velike količine gasa i koji će ići i preko naše teritorije”, rekao je Vuletić.

Rusija podmiruje četvrtinu potrošnje gasa evropskih zemalja. Kapacitet “Južnog toka” je 63 milijarde kubika gasa godišnje, što bi pokrilo još 15 odsto evropskih potreba za tim energentom.

Evropski komesar za energetiku Ginter Etinger ranije je najavio da će odgoditi političke pregovore EU i Rusije o tom gasovodu, dok u “Gaspromu” kažu da gradnja “Južnog toka” napreduje.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti