Nedjelja 14. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve Vijesti Energetika - oblast budućnosti

Energetika – oblast budućnosti

SARAJEVO, Za razvoj ekonomskog segmenta u BiH, energetika spada u jednu od najvažnijih oblasti u budućnosti, izjavila je danas zamjenik ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Ermina Salkičević-Dizdarević.

“Svi smo svjedoci predstojećeg projekta `Termobloka sedam` koji će se raditi u Tuzli, termoelektrane u Ugljeviku, projekta koji se radi u kontekstu vjetroparkova u Hercegovini”, rekla je Dizdarevićeva novinarima u Sarajevu na prezentaciji Međunarodnog specijalizovanog sajma energije i međunarodne konferencije “Energa” koji će biti održani u Tuzli od 10. do 13. juna.

Ona je navela da je Ministarstvo pokrovitelj ovog sajma, jer je energetika jedan od najvažnijih resursa u BiH u kojem može ležati ključ rješenja njenih problema, koji se prvenstveno odnose na stopu nezaposlenosti koja u BiH premašuje 27 odsto.

Prema njenim riječima, prepoznata je važnost obnovljivih izvora energije, kao i energetske efikasnosti, koja će putem različitih projekata u BiH biti realizovana u budućnosti.

Predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić rekao je da je ova institucija tradicionalno pokrovitelj sajma na kojem će javnosti u BiH biti ukazano na potrebu stavljanja u funkciju energetike, kao veoma važnog privrednog resursa.

On je istakao da BiH ima šanse sa razvoj u hidroenergetskom smislu, termoelektranama, vjetro-energiji i solarnoj energiji, dodajući da su ovi resursi u BiH malo iskorišteni.

“Na ovom sajmu pokušaćemo predstaviti sve te razvojne šanse, eventualne razvojne planove, te odgovoriti na značajna pitanja vezana za ulazak BiH na slobodno tržište energije, odnosno, šta će to značiti za BiH”, naglasio je Egrlić.

Prema njegovim riječima, investitori iz inostranstva traže šansu i zainteresovani su da ulažu u ovaj sektor privrede BiH.

Predsjednik Uprave Tuzlanskog sajma Zlatko Alidžanović rekao je da bi na ovogodišnjem sajmu trebalo da učestvuje 80 do 100 izlagača, koliko ih je izlagalo i prethodne tri godine.

On je naveo da su prošle godine na sajmu energetike izlagači bili iz 11 zemalja, te da bi ove godine trebalo da ih bude i više, dodajući da ovaj sajam u Aziji promoviše jedna kineska komora.

Današnjoj prezentaciji sajma u Spoljnotrgovinskoj komori BiH prisustvovali su ekonomski atašei stranih ambasada u BiH, predstavnici resornih ministarstava, komorskih sistema, regulatornih komisija za električnu energiju, te predstavnici rudnika i drugih organizacija.  Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti