Nedjelja 23. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasLiman: Rusi će i dalje ulagati u Rafineriju nafte

Liman: Rusi će i dalje ulagati u Rafineriju nafte

BEOGRAD, Investicije u Rafineriju nafte u Brodu, koja je u vlasništvu ruskog “Zarubežnjefta”, ove godine iznosiće 30 miliona evra, a planirana je modernizacija proizvodnje i povećanje efikasnosti opreme i postojenja, rekao je direktor “Optima grupe” Banjaluka Vladimir Liman.

Liman je rekao da će poslovanje u ovoj godini biti usmjereno na povećanje efikasnosti proizvodnje i prodaje, te napomenuo da će se nastaviti sa širenjem maloprodajne mreže, pogotovo na području Federacije BiH.

On je za “Večernje novosti” izjavio da je jedan od glavnih ciljeva “Optima grupe”, u čijem se sastavu nalaze rafinerije nafte u Brodu i ulja u Modriči, te “Nestro grupa”, da ove godine poveća udio svojih proizvoda na domaćem tržištu i umanji gubitke.

Liman je odbacio medijske spekulacije o mogućnosti gašenja Rafinerije nafte u Brodu, te kao potpuno neistinite ocijenio spekulacije da je Rafinerija u vlasništvu “Rosnjefta”.

“Treba, naime, razgraničiti da su `Rosnjeft` i `Zarubežnjeft` dvije različite kompanije i posluju odvojeno. Rafinerija nafte u Brodu je u vlasništvu `Zarubežnjefta`, koji nastavlja da investira u modernizaciju rafinerije”, rekao je Liman.

Liman ističe da su Savjetu ministara BiH više puta predlagali da se moraju uvesti mehanizmi zaštite domaće proizvodnje u smislu da kompanije koje u BiH uvoze naftne proizvode moraju obavezno prodavati robu putem terminala.

To će, kako je dodao, omogućiti kontrolu, potencijalno povećati budžet i poboljšati kvalitet proizvoda.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti