Srijeda 24. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve Vijesti RiTE Ugljevik: Projekti vrijedni 220 miliona KM

RiTE Ugljevik: Projekti vrijedni 220 miliona KM

UGLJEVIK, Budućnost i opstanak Rudnika i termoelektrane „Ugljevik“ zagarantovan je do 2039. godine kroz dobijenu koncesiju za eksploataciju uglja i na bazi investicija koje premašuju 220 miliona KM, izjavio je za specijalizovani portal ENERGETIKARS.com Milan Mirković, rukovodilac Radne jedinice „Termoelektrana“ RiTE „Ugljevika“.

“U toku je izrada tenderske dokumentacije za izgradnju elektrofiltera (vrijednost 20 miliona KM). Za projekat odsumporavanja dimnih gasova biće iskorišten kredit Vlade Japana u iznosu od 100 miliona evra. Cilj izgradnje ovog postrojenja je da se iz dimnih gasova izvuku ugljeni oksidi, prije svega, sumpor dioksid, koga imamo oko 24.000 miligrama. Dozvoljeni evropski standardi su oko 200 miligrama, što znači da imamo 120 puta više sumpor dioksida u dimnim gasovima u odnosu na evropske standarde. I za ovaj projekat u toku je izrada tenderske dokumentacije“, kaže Mirković.

On ističe da je riječ o izuzetno kompleksnom projektu koji podrazumijeva poštovanje složene procedure, propisane od strane japanske Agencije za međunarodnu pomoć i saradnju.

 „Dužni smo da ispoštujemo njihova pravila i smjernice koje su slične pravilima i smjernicama Svjetske banke i Evropske banke i iziskuju određeno vrijeme“, ističe Mirković.

On kaže da svaki završeni dio projekta mora ići na saglasnost i odobrenje kod Agencije za međunarodnu pomoć i saradnju iz Japana.

„U međuvremenu smo odabrali konsultantsku kuću iz Esena, Njemačka, i s njima radimo na izradi projektne dokumentacije. Idejna studija je potvrdila da je projekat opravdan i izvodljiv. U postupku pretkvalifikacije odabrana su četiri preduzeća i konzorcija, a japanska agencija treba da odabere najpovoljnijeg  ponuđača i izvođača radova“, pojašnjava Mirković.

U prvoj polovini ove godine trebalo bi da bude završen i objavljen tenderski dokument, dok bi sa izabranim izvođačem radova do kraja godine trebalo da bude potpisan i ugovor o realizaciji ovog projekta. Rok za realizaciju projekta odsumporavanja dimnih gasova na termoelektrani je 35 mjeseci i trebalo bi da bude završen do kraja 2017. godine.

ENERGETIKARS.com: Lj. Ljubojević

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti