Utorak 7. Februar 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasDodik: "Južni tok" riješiti unilateralno sa Rusijom

Dodik: “Južni tok” riješiti unilateralno sa Rusijom

ISTOČNO SARAJEVO, Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je u Istočnom Sarajevu da će Srpska, ukoliko Savjet ministara BiH ne donese odluku kojom se podržava izgradnja kraka gasovoda “Južni tok” u Republici Srpskoj, to pitanje s Rusijom riješiti unilateralno.

“Rusija nastoji da sa međunarodno priznatim institucijama napravi određene ugovore o tom gasovodu, a u našem slučaju je to Savjet ministara BiH. Savjet ministara nije donio odluku podrške. Republika Srpska smatra da ono što nam pripada treba da dobije podršku. Ako i dalje budu s tim oklijevali vjerujem da ćemo sa Rusima ići na unilateralno rješavanje tog pitanja”, rekao je sinoć Dodik, koji je predsjednik SNSD-a, na stranačkoj tribini.

On je istakao da, iako je Federacija BiH /FBiH/ odbila učešće u projektu gasovoda “Južni tok”, Republika Srpska od toga ne odustaje.

“Razgovarao sam o tome sa ruskim ministrom inostranih poslova Sergejom Lavrovim o tome kad sam bio u Moskvi i budite sigurni da ćemo naći rješenje da to bude realizovano u Republici Srpskoj”, naglasio je Dodik.

Navodeći da se traži formalno prihvatljivo rješenje, Dodik je rekao da je u Sankt Peterburgu održan sastanak predstavnika Srpske sa rukovodstvom “Gasproma” i da će se “stvari kretati u pravcu da budu olakšane procedure”.

Prema njegovim riječima, i sadašnji gasovod koji dolazi do Sarajeva biće snažno ojačan sa određenim stanicama i nekim drugim stvarima koje će da obezbijede potpunu energetsku sigurnost i ovog dijela Srpske.  Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti