Srijeda 17. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiGavranović: Racionalno koristiti energiju

Gavranović: Racionalno koristiti energiju

BANJALUKA, Gašenjem svjetla na zgradi Administrativne službe grada, u gradskim objektima u užem centru i isključenjem javne rasvjete na sat vremena, Banjaluka je i ove godine podržala akciju “Sat za planetu Zemlju”, koja se održava svake godine posljednje subote u martu.
Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović rekao je večeras novinarima u Banjaluci da je na ovaj način poslata simbolična poruka o potrebi racionalnog korištenja energije, kao i njene proizvodnje iz obnovljivih izvora.

“To je i ekološki i privredni imperativ i upravo ove akcije daju podstrek lokalim vlastima država regiona da promovišu obnovljive izvore energije, da ne trošimo i ne rasipamo resurse i da planetu Zemlju ne eksploatišemo više od onoga koliko ona može da podnese”, poručio je Gavranović.

On je podsjetio da se ova akcija organizuje da bi se ukazalo na neophodnost borbe protiv klimatskih promjena, kao i da se uputi snažna poruka kako je moguće preduzeti nešto u vezi sa ublažavanjem klimatskih promjena i očuvanjem resursa na planeti.

Gavranović je dodao da Banjaluka šestu godinu učestvuje u ovoj akciji.

U vremenu od 20.30 do 21.30 časova večeras su u Banjaluci isključena svjetla na zgradama gradske uprave i Kulturnog centra “Banski dvor”, zatim u Muzičkom paviljonu parka “Petar Kočić”, kao i na objektima Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, “Pošta Srpske” i “Elektrokrajine”.

Na sat vremena isključena je i javna rasvjeta u Ulici Veselina Masleše i dijelu Ulice kralja Petra Prvog Karađorđevića.

“Sat za planetu Zemlju” najveća je globalna volonterska akcija koju organizuje Svjetska organizacija za zaštitu prirode, a osim Banjaluke, kao i prethodnih godina podržaće je i Sarajevo, Mostar, te brojni drugi gradovi u BiH.

Centralni događaj u BiH održan je u Mostaru.

“Sat za planetu Zemlju” prerastao je u inicijativu u kojoj učestvuje više od 7.000 gradova iz 154 države. Inicijativa je nastala 2007. godine u Sidneju s ciljem podizanja svijesti onih koji donose odluke i svijesti stanovništva o prekomjernoj potrošnji zemljinih resursa i energetskoj efikasnosti, te štetnosti klimatskih promjena i negativnog uticaja čovjeka na Zemlju.

Prošle godine kampanju je podržalo više od dvije milijarde ljudi iz 154 zemlje. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti