Četvrtak 25. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergetska EfikasnostAkciji "Sat za planet zemlju" se pridružilo 158 zemalja

Akciji “Sat za planet zemlju” se pridružilo 158 zemalja

BANJALUKA, Akciji “Sat za planetu Zemlju” ove godine pridružilo se 158 država, odnosno više od 7.000 gradova širom svijeta, među kojima su bili i svi veći gradovi u BiH.

BiH se pridružila zamračenjem Starog mosta u Mostaru, Banskih dvora u Banjaluci, Tvist tauera u Sarajevu, Bulevara mira u Brčkom, tvrđave “Gradina” u Doboju, te brojnim trgovima.

Ova akcija organizovana je juče, a pojedinci, firme, vlade i zajednice bili su pozvani da u 20.30 časova ugase svjetla na jedan sat i tako iskažu podršku za ekološko održivo djelovanje.

Voditelj projekta “Sat za planetu Zemlju” Bojan Stojanović rekao je da građani na taj način pokazuju brigu o planeti, saopštila je Svjetska organizacija za zaštitu prirode /WWF/ za BiH.

“Sretni smo zbog velikog odaziva BiH gradova i građana ovogodišnjoj akciji”, istakao je Stojanović.

Glavni svjetski događaj organizovan je u Singapuru. U ovoj akciji prvi put bila su ugašena i svjetla hrama Karnak u Luksoru i Plave džamije u Istanbulu.

Tako su se pridružili drugim svjetskim znamenitostima koje učestvuju u akciji, među kojima su piramide u Gizi, lučki most i opera u Sidneju, Tauer bridž u Londonu, najveći svjetski neboder Burdž kalifa, kip Isusa Hrista u Rio de Žaneiru, hram “Vat Arun” u Bangkoku, Tajms skver u Njujorku i Međunarodna svemirska stanica.

“Sat za planetu Zemlju” globalna je ekološka inicijativa u partnerstvu sa Svjetskom organizacijom za zaštitu prirode /WWF/.

Akcija je počela jednom gradu 2007, a do 2013. uključilo se stotine miliona ljudi u 152 zemlje na svim kontinetima i ušla je u istoriju kao najveća globalna volonterska akcija ikad organizovana.

WWF jedna je od najvećih i najuglednijih svjetskih nezavisnih organizacija za zaštitu prirode, sa gotovo pet miliona pristalica i globalnom mrežom aktivnom u više od stotinu zemalja.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti