Srijeda 12. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiEvropska komisija traći od Bugarske objašnjenje zbog promjene statusa

Evropska komisija traći od Bugarske objašnjenje zbog promjene statusa

SOFIJA, Bugarska treba da objasni Evropskoj komisiji zašto želi da promijeni status gasovoda “Južni tok” tako da taj projekat zaobiđe evropsko zakonodavstvo, saopštio je Bugarski nacionalni radio /BNR/.

Objašnjenje od Ministarstva ekonomije i energetike Bugarske zatražio je u evropski komesar za energetiku Ginter Etinger, piše danas sofijski dnevnik “Trud”.

Početkom marta poslanici Tasko Ermenkov i Javor Kujumdžijev predložili su izmjene u zakonu o energetici prema kojima “Južni tok” treba da postane međusistemska veza i tako ne podliježe zakonima EU, u kome vladaju strogi kriterijumi u vezi sa konkurencijom.

Taj prijedlog prihvatila je parlamentarna komisija za energetiku.

Bugarska je dio dionice gasovoda “Južni tok” kojim će se gas iz Rusije transportovati do zemlje zapadne Evrope.

Bugarska dionica “Južnog toka” duga je 540 kilometara, a početak radova ozvaničen je krajem oktobra prošle godine. Izgradnja bi trebalo da bude završena u decembru 2017. godine.

Vrijednost radova procjenjuje se na 3,5 milijardi evra, a očekuje se da će na realizaciji projekta u Bugarskoj biti angažovano oko 5.000 radnika.

Prema planu, prve količine prirodnog gasa kroz Bugarsku očekuju se u decembru 2015. godine.

Izgradnja gasovoda “Južni tok”, koji predviđa transport do 63 milijarde metara kubnih ruskog gasa u centralnu i južnu Evropu, procijenjena je na 15,5 milijardi evra.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti