Petak 26. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasUkrajina neće dirati gas za Evropu

Ukrajina neće dirati gas za Evropu

KIJEV,  Ukrajina će ispuniti sve svoje obaveze u vezi sa tranzitom ruskog gasa u Evropu, saopštio je ministar energetike te zemlje Jurij Prodan.

On je naglasio da Ukrajina neće imati “nikakve veze” sa gasom koji ide u Evropu.

Količina tog gasa koja uđe u zemlju odgovaraće onoj koja će biti isporučena na ukrajinskoj zapadnoj granici, čak i u slučaju da Rusi prestanu da isporučuju gas samim Ukrajincima, rekao je Prodan, prenosi Itar- tas.

Ova izjava je data povodom ruskih optužbi Ukrajine za krađu gasa u tranzitu preko njene teritorije, koji je namenjen zapadnoevropskim zemljama.

Novi ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk izjavio je juče da Kijev ne prihvata rusko povećanje cene gasa, optužujući svog suseda za “ekonomsku agresiju”.

“Politički pritisak je neprihvatljiv i mi ne prihvatamo cenu od 500 dolara za 1.000 kubnih metara gasa”, izjavo je Jacenjuk, dok je ministar Prodan izjavio da Kijev i dalje pregovara sa Moskvom oko smanjenja cene koju plaća za ruski gas, kao i da će izaći pred arbitražni sud ukoliko ti pregovori ne uspeju.

Zvanična Moskva je dva puta ove nedelje povisila cenu gasa Kijevu, gotovo je udvostručivši za samo tri dana, što je prema ocenama Ukrajine, politički motivisano. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti