Subota 13. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiMihajlović: Nastavak realizacije projekta "Južni tok"

Mihajlović: Nastavak realizacije projekta “Južni tok”

BEOGRAD, Ministar energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da bi ova godina u energetskom sektoru trebalo da bude u znaku investicija i reformisanja javnih preduzeća, dok u gasnom sektoru očekuje nastavak realizacije projekata “Južni tok” i gasovoda Niš – Dimitrovgrad.

“Očekujemo da se uskoro završe i pregovori sa konzorcijumom zainteresovanim za izgradnju novog bloka u Termoelektrani-toplani Novi Sad”, navela je Mihajlovićeva.

Ona je rekla za list “Danas” da je davanje koncesije za aleksinačke uljne škriljace za koje je, između ostalih, zainteresovana i Estonija, jedan od prioriteta energetskog sektora u Srbiji.

“Ne samo ova, već i druge već započete investicije uglavnom će se realizovati po principu davanja koncesija, kao i strateških i privatno-javnih partnerstava”, rekla je Mihalovićeva.

Prema njenim riječima, u oblasti obnovljivih izvora samo u prošloj godini potpisano je više od 200 memoranduma za izgradnju mini-hidroelektrana, a u martu je završen i drugi javni poziv za izgradnju takvih elektrana na 143 lokacije.

Ona je navela da bi poslije formiranja gradske vlasti u Beogradu trebalo da bude raspisan tender za upravljanje otpadom na deponiji u Vinči i izgradnju fabrike za reciklažu.

“U planu je i dobijanje toplotne i električne energije iz otpada, imajući u vidu da se na toj deponiji dnevno odloži 1.700 tona otpada”, dodala je ona.

Mihajlovićeva je rekla da je krajem prošle godine potpisan ugovor za izgradnju trećeg bloka u Termoelektrani “Kostolac B”, gdje bi radovi trebalo da počnu do kraja ove godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti