Utorak 31. Januar 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i Gas"Južni tok" neće biti zaustavljen

“Južni tok” neće biti zaustavljen

BEOGRAD, EU nije od Srbije tražila da odustane od izgradnje “Južnog toka”, a trenutne varnice na liniji Evropa – Rusija zbog ovog kapitalnog projekta mogu samo da uspore radove na gasovodu, ali ne i da ga zaustave, pišu “Večernje novosti”.

U Ministarstvu energetike Srbije ovom listu rečeno je da se Srbija opredijelila da učestvuje u projektu “Južni tok” i gradi gasovod Niš – Dimitrovgrad upravo da bi obezbijedila diverzifikaciju izvora snabdijevanja gasom i stabilnost isporuka ovog energenta.

Iz ovog ministarstva upozoravaju da bi sporna pitanja, koja trenutno postoje na relaciji EU – Ruska Federacija, mogla uticati na dinamiku realizacije projekta, ali da je to pitanje izvan uticaja Srbije, koja može samo čekati ishod njihovih razgovora.

U Novom Urengoju u Rusiji, gdje je jedno od tri najveća svjetska nalazišta gasa, čelnici “Gasproma” rekli su za “Novosti” da će njihova kompanija sigurno završiti projekat “Južnog toka”.

Tehnički direktor polja 22 u Novom Urengoju Aleksej Frolov objašnjava da se na ovom području proizvodi 70 odsto godišnjih potreba Srbije za gasom.

“Ne znam koliko će Evropa zavisiti od `Gasproma` u narednom periodu, ali će gasa svakako biti dovoljno za duže vrijeme, i to je veoma dobro za Rusiju. Ovdje postoje rezerve dovoljne za narednih 45 godina”, rekao je Frolov.

U Briselu poručuju da je “Južni tok” trenutno na marginama evropskog interesovanja.

“Pozdravljamo izgradnju bilo kog gasovoda, koji je u punoj saglasnosti s evropskim zakonima. “Južni tok” nikada nije bio priorirtet za EU, kao što je to, s druge strane, gasovod iz Azerbejdžana i Kaspijskog mora”, izjavila je za “Novosti” Sabine Berger, portparol evropskog komesara za energetiku Gintera Etingera.

Ona tvrdi da o ugovorima između zemalja članica EU i Rusije treba ponovo pregovarati i da tehničke grupe rade na tome.

EU očekuje od svih zemalja članica, ali i kandidata za članstvo, da se usaglase sa evropskom politikom i zajednički nastupe prema trećim zemljama, što, konkretno, važi i za Srbiju kada je riječ o energetskim izvorima i energetskoj bezbjednosti.

Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo je, prema pisanju medija, navodno upozorio vlasti u Bugarskoj da je gasovod doveden u pitanje i da bi njegova izgradnja mogla da bude zamrznuta u okviru odgovora Brisela Moskvi na dešavanja u Ukrajini.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti