Petak 21. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasMoskva je prema BiH uvijek bila korektna

Moskva je prema BiH uvijek bila korektna

BANJALUKA, MOSKVA, Predstavnici BiH iz Federacije pogriješili su što su glasali za oduzimanje prava glasa Rusije u Savjetu Evrope, jer time štete interesima vlastite zemlje, smatra Duško Perović, šef Predstavništva RS u Moskvi.

Rekao je da u tom potezu ima dosta iracionalnosti te da bi BiH trebalo da vodi izbalansiranu politiku kako bi zaštitila svoje ekonomske interese, podsjetivši da Sarajevo i dijelovi FBiH već 40 godina dobijaju gas iz Rusije.
“Koliko znam, imaju i veoma povoljne cijene. ‘Gazprom Export’ prema njima ima jako korektan odnos. Znate i za dug od 104 miliona dolara nastao iz vremena rata kada im je bilo najteže, ali Rusija nikad nije prekinula snabdijevanje gasom. Nemojte zaboraviti da ni cent kamate nisu tražili na to. Možete izračunati kolika bi cijena bila da su i kamate uračunate od 1995. do danas. U Sarajevu sve to, nažalost, zaboravljaju”, naveo je on.
Kako je istakao, svaka zemlja treba da vodi računa da ne narušava odnose sa ekonomskim partnerima ako nema realnu alternativu, navodeći primjer Njemačke, koja se ponaša racionalno.
“Njemački privrednici su rekli da imaju ekonomske interese i da je interes njemačkog naroda i njemačke države da budu dobri odnosi sa Rusijom i traže da se nađe dogovor i diplomatsko rješenje problema. BiH bi trebalo da se postavi na sličan način i da partnerima na Zapadu objasni situaciju u kojoj se nalazi”, rekao je on.
On je priključke jadransko-jonskog gasovoda i transjadranskog gasovoda prema BiH ocijenio utopijskim, jer, kako ističe, gasovod preko planina u Albaniji i Crnoj Gori visokim oko 2.000 metara značajno poskupljuje cijeli projekat i cijenu gasa. Sa druge strane, tvrdi da će krak “Južnog toka” donijeti značajno niže cijene za BiH.
“Kad je ljetos kod nas bio Aleksandar Ivanovič Medvedov, prvi potpredsjednik ‘Gazproma’, on je obećao da će BiH dobiti značajan popust i to čak retroaktivno. Ali, nažalost, neko u Sarajevu je gluv na sve to. To je ta iracionalnost koju ne razumijem”, naveo je on.
Komentarišući pismo Vladimira Putina, predsjednika Rusije, prema BiH i još 17 drugih zemalja koje gas dobijaju iz Rusije da bi moglo doći do prekida u snabdijevanju gasom zbog problema sa ukrajinskim gasnim dugom, Perović je rekao da treba imati razumijevanje za ruski zahtjev da im Ukrajina plati gas koji je potrošila.
“Problem je što 70 odsto gasa Evropa dobija preko Ukrajine, a 2009. godine desilo se da je Ukrajina prestala da plaća gas i počela da otima i krade gas koji je išao u tranzitu prema Evropi. Rusija sada s pravom traži da joj taj gas bude plaćen. Ako se i ovaj put desi slično, svi koji nemaju rezerve gasa mogli bi biti u problemu”, ocijenio je on.
U međuvremenu, “BH gas”, koji uvozi ruski gas u BiH, potvrdio je da je na adresu Predsjedništva BiH stiglo Putinovo pismo u vezi sa mogućim prekidom snabdijevanja gasom zbog Ukrajine te da će u tom slučaju BiH gas nabaviti iz Njemačke, u skladu sa Okvirnim sporazumom koji su potpisali.
“Iako na adresu ‘BH gasa’ nije službeno stiglo obavještenje, naglašavamo da imamo odličnu saradnju sa ruskom kompanijom ‘Gazprom Export’, što potvrđuje i posljednji ugovor kojim smo dogovorili isporuku gasa za 2014. godinu”, navode iz ”BH gasa”. Predsjedništvo je pismo proslijedilo nadležnim entitetskim organima i predsjedavajućem Savjeta ministara BiH.
Putin je, inače, juče kritikovao komentare iz SAD o cijeni gasa koja se odnosi na 18 zemalja u Evropi, rekavši da je “čudno” da se javljaju oni kojima pisma koja je poslao nisu namijenjena. I portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da svi govore o cijeni gasa, a niko ne govori o ukrajinskim dugovanjima za isporučeni, ali neplaćeni gas.
Sabine Berger, portparol evropskog komesara za energetiku, izrazila je očekivanje da će Rusija ipak nastaviti redovno da isporučuje gas Evorpi.
“EU se dosad ponašala kao pouzdan potrošač pa od Rusije očekujemo da se ponaša kao pouzdan snabdjevač gasom”, izjavila je ona.
Za Vesnu Pusić, hrvatsku ministarku inostranih poslova i potpredsjednicu Vlade, Putinovo pismo je poziv na zajedničko rješavanje problema i razgovor o finansijskoj pomoći Ukrajini.
Milica Marković, član delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope iz RS, je u petak Srni rekla da će predložiti da na narednoj sjednici parlamenta BiH bude otvorena rasprava o glasanju u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope u Strazburu, nakon što su prilikom glasanja tri poslanika postupila suprotno stavu Predsjedništva BiH o ukrajinskoj krizi.
“Klubu poslanika SNSD-a sugerisaću da to pitanje bude otvoreno na sjednici Predstavničkog doma u utorak, 15. aprila, ne zbog toga što nije ispoštovan unutrašnji dogovor članova delegacije, već zato što su tri poslanika postupila suprotno stavu Predsjedništva BiH, koje nije postiglo dogovor u vezi sa Ukrajinom”, rekla je Markovićeva.
Podsjećamo, delegati iz BiH Senad Šepić, Ismeta Dervoz i Saša Magazinović su glasali da se Rusiji zbog Krima suspenduje glas u Savjetu Evrope do kraja godine, a Markovićeva tvrdi da je postojao usmeni dogovor da svi budu ili protiv ili uzdržani.
Lagumdžija: “Južni tok” odličan za BiH
Gasovod “Južni tok” je odličan projekt koji mora uvažiti interese i FBiH, rekao je u petak Zlatko Lagumdžija, ministar spoljih poslova BiH, kojeg je Aleksandar Bocan-Harčenko, ambasador Rusije u BiH, informisao o pismu Vladimira Putina, predsjednika Rusije, o mogućim otežanim isporukama gasa zbog stanja u Ukrajini.
Kako je saopšteno, Lagumdžija je rekao da projekat mora uvažavati postojeću infrastrukturu, odnosno ekonomske i tehničko-tehnološke interese kompanije “BH gas”, naročito ako se ima u vidu da se na području FBiH nalaze najveći potrošači ruskog gasa u BiH. Nezavisne novine

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti