Utorak 23. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasCijene nafte različite poslije loših podataka o BDP-u Kine

Cijene nafte različite poslije loših podataka o BDP-u Kine

NJUJORK/LONDON, Terminske cijene nafte su danas različite, nakon što su podaci ukazali na dodatno usporavanje kineske privrede u prvom ovogodišnjem kvartalu, dok investitori sa druge strane iščekuju izvještaj o zalihama u SAD.

Barel američke “lake” nafte (WTI) za isporuku u maju poskupio je na merkantilnoj berzi u Njujorku šest centi na 103,81 dolar po barelu, dok je ista količina sjevernomorske nafte tipa “brent” za junsku isporuku na tržištu u Londonu koštala 109,18 dolara, odnosno 18 centi manje nego na kraju jučerašnjeg poslovanja, prenijela je agencija Frans pres.

Prema podacima kineskog Nacionalnog biroa za statistiku, privreda Kine je u periodu januar-mart zabilježila rast od 7,4 odsto na godišnjem nivou, što je sporiji tempo u odnosu na rast od 7,7 odsto iz perioda oktobar-decembar 2013. godine.

“Podaci o bruto društvenom proizvodu (BDP) Kine bolji su od očekivanih, ali su lošiji od podataka iz posljednjeg kvartala, i vjerujem da investitori i dalje imaju na umu da kineska privreda usporava”, izjavio je analitičar sidnejske kompanije “Fet profets”, Dejvid Lenoks, i dodao da će kao posljedica toga, cijene nafte vjerovatno ostati pod pritiskom.

Trgovci, takođe, iščekuju današnje objavljivanje izvještaja o zalihama nafte u SAD. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti