Srijeda 24. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve Vijesti Jakovljević: Kredit garancija izgradnje termoelektrane u planiranom roku

Jakovljević: Kredit garancija izgradnje termoelektrane u planiranom roku

STANARI, Direktor EFT Rudnika i termoelektrane Stanari Ivica Jakovljević izjavio je da potpisivanje dugoročnog kredita sa Sberbankom od 15.350.000 evra garantuje da će projekat izgradnje termoelektrane biti završen u planiranom roku.

Nakon potpisivanja ugovora u Stanarima kod Doboja, Jakovljević je rekao novinarima da će kreditnim sredstvima biti obezbijeđena kupovina opreme za primarno drobljenje i transport uglja do termoelektrane.

Prema njegovim riječima, montaža sistema trajaće od jula ove godine do septembra 2015. godine, a prvi kontigent opreme stići će u maju. Za potrebe montaže kompletnog sistema primljena su 32 radnika.

“Sistem je u skladu sa standarima i kriterijumima koji važe u Evropi, a oprema je ugovorena sa njemačkim proizvođačem “FAM Magdeburger forderanlagen und baumašinen” rekao je Jakovljević i dodao da bez dobrog i urednog snadbijevanja ugljem nema ni termoelektrane.

Jakovljević je rekao da je zadovoljan dinamikom izvođenja radova na glavnom objektu i pratećoj trafostanici.

Direktor sektora Poslovanje sa velikim komintentima Sberbanke Banjaluka Dejan Vuklišević objasnio je da je riječ o kreditnom iznosu na period od sedam godina i poručio da ova kompanija može očekivati finansijsku podršku i za naredne projekte.

Glavni tehnički rukovodilac ispred EFT Rudnik i termoelektrana Stanari Milan Stojaković ukazao na neophodnost nabavke sistema za transport i drobljenje zbog povećanje potražnje za dostavu uglja.

Stojaković je naglasio da će to omogućiti traka dužine dva i po kilometra, kojom će biti prevoženo 2,5 miliona tona uglja godišnje, što je dva i po puta više nego danas.

On je napomenuo da se sadašnja proizvodnja na kopu odvija prema ustaljenom toku.

Pod nazivom EFT – Rudnik i Termoelektrana Stanari preduzeće posluje od januara 2008. godine. Ukupna vrijednost projekta veća je od 550.000.000. evra, što uključuje izgradnju termoelektrane i razvoj rudnika do potrebnog kapaciteta.

U maju 2010. godine potpisan je ugovor za izgradnju TE “Stanari” sa kineskom firmom “DongFang elektrik korporejšn”, za šta je obezbijedila kredit Kineska razvojna banka u iznosu od 350.000.000 evra.

Po završetku izgradnje Termoelektrana će upošljavati oko 850 radnika.

Termoelektrana Stanari, kada bude završena, biće prva elektrana u jugoistočnoj Evropi čiji će rad biti usklađen sa tehnološkim i eko-standardima EU, zbog čega nema opasnosti od zagađenja dobojskog područja i šire okoline.  Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti