Ponedjeljak 20. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve Vijesti RiTE "Stanari": Potpisan ugovor o kreditiranju od 15.350.000 evra

RiTE “Stanari”: Potpisan ugovor o kreditiranju od 15.350.000 evra

STANARI, Predstavnici IFT Rudnik i Termoelektrana “Stanari” kod Doboja potpisali su danas ugovor o kreditu sa Sberbankom od 15.350.000 evra za nabavku sistema za primarno drobljenje i kontinuirani transport uglja od Rudnika do buduće termoelektrane.

Direktor Rudnika i termoelektrane Ivica Jakovljević rekao je novinarima da je kupovina opreme ugovorena sa njemačkim proizvođačem “FAM Magdeburger Forderanlagen und baumašinen”.

On je istakao da su trake dužine oko dva i po kilometra, prenosiće 2,5 miliona tona uglja godišnje, što je dva i po puta više nego danas.

Prema njegovim riječima, montaža sistema trajaće od jula ove godine do septembra 2015. Za potrebe montaže kompletnog sistema primljena su 32 radnika.

Pod nazivom EFT – Rudnik i Termoelektrana “Stanari” preduzeće posluje od januara 2008. godine. Ukupna vrijednost projekta veća je od 550.000.000. evra, što uključuje izgradnju termoelektrane i razvoj rudnika do potrebnog kapaciteta.

U maju 2010. godine potpisan je ugovor za izgradnju TE “Stanari” sa kineskom firmom “Dongfang elektrik korporejšn”, za šta je obezbijedila kredit Kineska razvojna banka u iznosu od 350.000.000 evra.

Po završetku izgradnje Termoelektrana će upošljavati oko 850 radnika.

Termoelektrana Stanari, kada bude završena, biće prva elektrana u jugoistočnoj Evropi čiji će rad biti usklađen sa tehnološkim i eko-standardima EU, zbog čega nema opasnosti od zagađenja dobojskog područja i šire okoline.  Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti