Ponedjeljak 26. Februar 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i Gas»Alumina« na gasu uštedi 500.000 KM mjesečno

»Alumina« na gasu uštedi 500.000 KM mjesečno

ZVORNIK, Nabavkom gasa iz Mađarske, umjesto od “BH gasa”, kompanija “Alumina” iz Zvornika mjesečno će uštedjeti 500.000 KM.
Mile Matić, predsjednik Upravnog odbora “Alumine”, kaže da je isporuka mađarskog gasa počela 1. aprila i da je ugovor potpisan na tri mjeseca.

“Nude nam ugovor za sljedeću gasnu godinu. Vidjećemo da li ćemo ga prihvatiti ili ćemo se odlučiti za raspisivanje javnog poziva. U svakom slučaju, snabdijevanje gasom iz Mađarske je jeftinije i sigurnije sa stanovišta bezbjednosti, zaštite životne sredine, itd”, kazao je Matić.

Iako nije želio da govori o cijenama gasa, nezvanično se saznaje da je “Alumina” sa Mađarima dogovorila cijenu od 460 dolara za 1.000 metara kubnih, dok je dosadašnja cijena koja je plaćana “BH gasu” za ovu količinu bila 506 dolara.

“Trgovina gasom je specifična i ona je promjenjiva zavisno od količina koje se uzimaju. U cijenu gasa iz Mađarske uračunat je i transport kroz Mađarsku i Srbiju”, kazao je Matić i naglasio da je “Alumina” prvi put pozitivno poslovala u posljednjih 25 godina, te da je na tržište izbacila novi proizvod namijenjen za inostrano tržište.

Radi se o proizvodnji i isporuci prvih količina zeolita 3A i to kapaciteta oko 5.000 tona godišnje, a prva cisterna sa 25 tona ovog proizvoda već je otpremljena kupcu iz Švajcarske.

Kada je u pitanju poslovanje “Alumine”, ova kompanija nakon pokretanja istrage u Rudniku glinice Birač uspjela je da od aprila do decembra prošle godine od ogromnog gubitaša pređe u pozitivno poslovanje, sa dobitkom na kraju godine od oko 1,5 miliona KM. Prihod u tom periodu ove kompanije bio je oko 165 miliona KM. Nezavisne novine

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti