Četvrtak 28. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve Vijesti Sastanak sa predstavnicima "EFT RiTE" Stanari

Sastanak sa predstavnicima “EFT RiTE” Stanari

DOBOJ, Predstavnici Agencije za promociju stranih investicija u BiH /FIPA/ i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH održali su danas radni sastanak u Stanarima sa predstavnicima preduzeća “EFT Rudnik i Termoelektrana”, u okviru programa postinvesticione podrške stranim investitorima.

Direktor “EFT Rudnik i termoelektrana” Stanari Ivica Jakovljević izjavio je novinarima da je ovo preduzeće od 2005. godine u izgradnju termoenergetskog kompleksa ukupno uložilo 265.000.000 evra, od čega 115.000.000 evra vlastitih sredstava i oko 150.000.000 evra kreditnih sredstava Kineske razvojne banke.

Jakovljević je naglasio da ova investicija nije značajna zbog uloženih sredstava već i zbog efekata po grad Doboj i Republiku Srpsku. “Nije bilo lako investirati te iznose jer svaka strana investicija podrazumijeva i početno neprihvatanje od lokalne zajednice”, rekao je Jakovljević.

On je istakao da se “EFT” dokazala kao društveno odgovorna kompanija sa 540 zaposlenih radnika sa redovnim primanjima i stimulacijama po učinku.

Jakovljević je naglasio da se projekat izgradnje termoenergetskog kompleksa, koji se sastoji iz tri cjeline, izvršava u ugovorenim rokovima.

“Rudnik je na nivou da isporuči 2,5 miliona tona uglja sa potpunom kontrolom kvaliteta, što će omogućiti stabilan rad Termoelektrane kada 2016. godine uđe u komercijalni rad”, istakao je Jakovljević.

Direktor Fipe Jelica Grujić ukazala je da se BiH ne može pohvaliti dobrim poslovnim okruženjem, te da je svrha današnjeg sastanka uspostaviti dvosmjernu komunikaciju sa investitorima čiji bi inputi uticali na korekcije zakonskih i podzakonskih akata.

Kao najčešće prigovore investitora, Grujićeva je navela duge i birokratizovane procedure od osnivanja do zatvaranja kompanija, “šumu” propisa koji su ponekad i u međusobnoj koliziji, te personalni odnos pojedinaca u ispunjavanju svojih obaveza.

Šef Odsjeka za carinsku politiku i slobodne zone Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Milenko Pandurević rekao je da ova institucija pokušava da obezbijedi da se zakonske privilegije i povlastice za investitore valjano primjenjuju i budu jednoobrazne na prostoru BiH.

Program postinvesticione podrške investitorima predstavlja sveobuhvatni program s ciljem uspostavljanja i održavanja redovne komunikacije sa postojećim investitorima, rješavanju otvorenih pitanja i motivisanju na reinvestiranje.

Agencija za promociju stranih investicija u BiH ove aktivnosti realizuje u saradnji sa Međunarodnom finansijskom korporacijom /IFC/, članicom Grupacije Svjetske banke, sa kojima su uspostavili unaprijeđeni Program postinvesticione podrške investitorima putem uspostavljanja institucionalne saradnje u BiH, a koja uključuje vlasti na svim nivoima u BiH.

Projekat “Termoelektrana Stanari”, instalisane snage od 300 megavata, jedna je od najvećih investicija u energetskom sektoru BiH.

“Termoelektrana Stanari” koristiće najsavremenije tehnologije, a godišnje će proizvoditi oko dva miliona megavat-časova električne energije. Ova elektrana će biti prva u BiH koja će u potpunosti funkcionisati u skladu sa direktivama EU o zaštiti životne sredine.  Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti