Četvrtak 25. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeHidroenergijaPotpisan Ugovor o koncesiji za MHE "Mesići-Nova"

Potpisan Ugovor o koncesiji za MHE “Mesići-Nova”

BANJALUKA, Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević i direktor Zavisnog preduzeća “Elektrodistribucija” Pale Ljubomir Mrda zaključili su danas Ugovor o koncesiji za izgradnju i korišćenje male hidroelektrane /MHE/ “Mesići-Nova” na rijeci Prači, opština Rogatica.

Iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva saopšteno je da je zaključenju koncesionog ugovora prethodila uplata jednokratne koncesione naknade u iznosu od 30.546 KM, te da će koncesionar u periodu korišćenja MHE “Mesići-Nova” plaćati naknadu od 1,9 odsto od godišnjeg prihoda ostvarenog obavljanjem ove djelatnosti.

Kovačević je istakao da je riječ o investiciji od devet miliona KM, čijom realizacijom će biti povećan stepen iskorišćenja hidropotencijala rijeke Prače.

“Ministarstvo podržava planove Elektroprivrede Republike Srpske i njenih zavisnih preduzeća da ulažu u nove proizvodne kapacitete i današnji ugovor je još jedan korak u pravcu realizacije zacrtanih planova”, rekao je Kovačević.

On je dodao da je Vlada Republike Srpske prilikom razmatranja ovog zahtjeva i provođenja procedure na osnovu novog Zakona o koncesijama imala u vidu sigurnost elektroenergetskog sistema i potrebu ulaganja u izgradnju novih energetskih objekata.

Mrda je rekao da su provedene analize i proračuni pokazali da se instalisana snaga postojeće MHE “Mesići” u sistemu “Elektrodistribucije” Pale može povećati za više od 50 odsto i da, zbog velikih troškova, nije opravdana ugradnja nove opreme u staru mašinsku zgradu.

“Studija ekonomske opravdanosti pokazala je da bi procijenjeni godišnji prihod od prodaje proizvedene električne energije iz MHE `Mesići- Nova` instalisane snage od 4,9 megavata iznosio oko dva miliona KM”, istakao je Mrda i dodao da je zbog toga i podnesen zahtjev za dodjelu koncesije za novi energetski objekat. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti