Nedjelja 14. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiDok je Ina uništavana MOL napredovao

Dok je Ina uništavana MOL napredovao

ZAGREB, Hrvatski ministar privrede Ivan Vrdoljak izjavio je juče kako podaci do kojih su došli Vladini konsultanti pokazuju da je Ina od ulaska MOL-a uništavana, dok je istovremeno MOL napredovao.

Analiza koju su napravili Vladini konsultanti ukazuje da je Hrvatska izgubila nekoliko milijardi dolara s obzirom na neostvarivanje poslovnih ciljeva definisanih 2003. i 2009. godine, kaže Vrdoljak.
“Došao je trenutak kad se moramo suočiti sa istinom, a istina je da se Ina uništavala”, dodaje.
Prema pisanju Jutarnjeg lista, studija koju je za hrvatsku Vladu izradila američka konsultantska firma pokazala je da je nakon preuzimanja Ine, MOL hrvatsku stranu nepridržavanjem dogovora oštetio za 6,2 milijarde dolara.
Među poteze koji su srozali Inu u zadnjih desetak godina, a nisu u skladu sa ugovornim obvezama MOL-a, u Ministarstvu ubrajaju prepuštanje Ininih tržišta susjednih zemalja, posebno Srbije, MOL-u, MOL-ovu kupovinu hrvatske firme “Tifon”, čime se direktno konkurisalo Ini, te neulaganje u rafinerije.
Kako se saznaje, novi dioničarski ugovor je nuđen tokom pregovora Mađarima kao dobra opcija za njih u kontekstu sudskog procesa koji se vodi protiv bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanaderu kojeg sumnjiče da je upravljačka prava MOL-u u Ini prepustio nakon što ga je MOL odnosno njegov čelni čovjek Žolt Hernadi podmitio.
Ako Vrhovni sud potvrdi presudu Županijskog, prema kojoj je Sanader kriv, postojeći ugovor bi morao biti izmijenjen, pa je ideja bila da se Mađari novim ugovorom obvežu da dosadašnju štetu namire ulaganjima.
Oni, kako se saznaje, nisu na to pristali. Fena

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti