Četvrtak 25. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiElektroenergetski sistem BiH stabilan uprkos nezapamćenim poplavama

Elektroenergetski sistem BiH stabilan uprkos nezapamćenim poplavama

SARAJEVO, Elektroenergetski sistem u BiH ostao je stabilan uprkos nezapamćenim poplavama koje su se dogodile proteklih dana, saopštio je Nezavisni operator sistema u BiH.

Zbog poplava, bez napona je proteklih dana bilo šest 110-kilovoltnih transformatora – Prijedor 3, Šamac, Gračanica, Janja, Bijeljina 1 i Doboj 2, a zbog aktiviranja klizišta na trasi dalekovoda obostrano su isključeni i uzemljeni dalekovodi Tuzla 4 – Banjaluka 6, Tuzla 4 – Ugljevik i Tuzla 4- Kakanj.

Danas su sve transformatorske stanice na 110-kilovoltnoj mreži koje su zbog elementarnih nepogoda bile bez napona vraćene u pogon, osim Doboja 2, koji bi trebalo da bude vraćen pod napon čim se za to stvore uslovi, kao i 220- kilovoltni dalekovod Tuzla 4 – Kakanj.

Zbog beznaponskog stanja u navedenim transformatorskim stanicama i preventivno isključenih dalekovoda, bez napajanja električnom energijom proteklih je dana u različitim vremenskim intervalima bilo oko 150.000 domaćinstava u BiH.

U petak i subotu, 16. i 17. maja, potrošnja je iz navedenih razloga u odnosu na planiranu potrošnju bila manja za oko dva miliona kilovat-časova, što je približno za sedam odsto manje od planiranog.

Istovremeno su zbog velikih dotoka vode hidroelektrane Jajce 1, Bočac i Višegrad maksimalno proizvodile struju.

“Koordinisanim radom dispečerskih centara Nezavisnog operatora elektroenergetskog sistema u BiH, Elektroprenosa BiH i tri elektroprivrede u BiH, dodatno je obezbijeđen pouzdan i stabilan rad elektroenergetskog sistema BiH”, dodaje se u saopštenju Nezavisnog operatora.

U koordinaciji sa operaterima u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori izbjegnuta je mogućnost većih poremećaja elektroenergetskih sistema u regiji, navodi se u saopštenju.

Nezavisno operater elektroenergetskog sistema BiH omogućio je potrebne dodatne isporuke električne energije za Srbiju.  Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti