Srijeda 17. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasBarozo pozvao Moskvu da nastavi isporuke gasa

Barozo pozvao Moskvu da nastavi isporuke gasa

BRISEL, EU je danas pozvala ruskog predsjednika Vladimira Putina da ispoštuje svoju obavezu i nastavi isporučivanje gasa u Evropu, nakon što je Moskva zaprijetila da će 3. juna prekinuti isporuke ovog energenta Ukrajini.

“Dok se nastavljaju trostrani razgovori između Rusije, Ukrajine i EU isporuke gasa trebalo bi da idu bez prekida. Računam da će Rusija ispoštovati svoju obavezu”, naveo je predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo u pismu Putinu.

Barozo je dodao da “Gasprom” ima odgovornost da obezbijedi potrebne isporuke, kako je predviđeno ugovorima sa evropskim kompanijama.

Putin je 14. maja uputio pismo na adrese nekoliko evropskih lidera u kome je naveo da Rusija nije primila nikakav konkretan prijedlog EU koji se odnosi plaćanje ruskog gasa koji je isporučen Ukrajini i pozvao Brisel da se aktivnije uključi.

Putin je zaprijetio da će zaustaviti isporuku gasa Ukrajini 1. juna, što će dovesti do prekida u snabdijevanju evropskih kupaca koji dobijaju gas preko ove države.

Evropska komisija je zadužena da odgovori u ime EU i 28 država članica, podsjeća AFP.

Sastanak na ministarskom nivou između Ukrajine, Rusije i EU o rješavanju spora između Kijeva i Moskve održan je 2. maja u Varšavi, ali nije postignut nikakav dogovor.

Novi sastanak planiran je za 26. maj u Berlinu.

“Imperativ je da sve strane nastave da se konstruktivno angažuju u tom procesu i da se dogovore o cijeni koja odražava tržišne uslove”, naveo je Barozo.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti