Četvrtak 30. Mart 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasEU se boji ruske strategije osvajanja evropskih rafinerija

EU se boji ruske strategije osvajanja evropskih rafinerija

BRISEL, Evropska komisija boji se da evropska rafinerijska industrija postaje ranjiva na političke uticaje. Ruska strategija kupovine rafinerija u Evropskoj uniji mogla bi ugroziti energetsku sigurnost EU, stoji u nacrtu izvještaja pripremljenih za lidere zemalja EU kojeg prenosi Reuters.

Evropski rafinerijski sektor oslabljen je zbog visokih cijena nafte, pada potražnje i smanjenim profitnim maržama, što je mnoge kompanije natjeralo da rasprodaju svojih rafinerija, a koje sada kupuju ruske kompanije.

Ruski Lukoil posjeduje rafinerije u Italiji, Holandiji, Bugarskoj i Rumuniji, dok Gazpprom preko svoje kompanije Gazprom Neft takođe posjeduje rafinerije u EU.

U izvještaju koji je pripremljen za sastanak šefova država EU što će se održati u junu navodi se da za sada ne postoji neposredna opasnost od pomanjkanja sirove nafte jer Rusiji još uvijek nedostaje rafinerijskih kapaciteta zbog čega ovisi o evropskim rafinerijama, ali Evropska komisija očito smatra da će uskoro doći do sve većeg uticaja ruskih proizvođača nad rafinerijama, što bi moglo biti upotrijebljeno u budućim sporovima.

“U kombinaciji ovisnosti Evrope o ruskoj neprerađenoj nafti i rastućem uticaju ruskih naftnih igrača, rafinerijska industrija je ranjiva na političke uticaje”, stoji u izvještaju. Poslovni dnevnik

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti