Nedjelja 14. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiMaksimalna energetska efikasnost i stalni kvalitet

Maksimalna energetska efikasnost i stalni kvalitet

MODRIČA, Rafinerija ulja Modriča poboljšala je energetsku efikasnost i zaštitu okoline, za šta je uloženo dvadeset miliona KM, rekao je direktor za razvoj, istraživanje, primjenu i kvalitet proizvoda Rafinerije Omer Kovač.

Kovač najavljuje da će kompanija, u okviru obilježavanja 60 godina rada, pokrenuti projekat Muzeja Rafinerije, u kome će biti izloženi eksponati koji predstavljaju osnivanje, rad i razvoj firme.

Rafinerija ulja u kontinuitetu radi na usavršavanju procesa proizvodnje i standardizaciji.

Kovač napominje da je Rafinerija od 2001. godine do danas realizovala Sistem upravljanja kvalitetom i da zadovoljava zahtjeve standarda “BS EN ISO 9001:2008”. Takođe, dobijena je Ekološka dozvola usaglašena sa standardima “ISO 14001:2004”.

Da bi osigurala kontinuirano prisustvo na tržištu EU, Rafinerija je obezbijedila standarde koje propisuje Uredba o registraciji hemijskih supstanci u proizvodima.

Rafinerija posjeduje Sertifikat za kvalitet hrane koju pruža svojim radnicima, ali i posjetiocima u sopstvenom Hotelu “Majna”.

Odnedavno Rafinerija posjeduje i sertifikat “ISO 50001:2011” – međunarodni standard koji specifikuje zahtjeve za sistem upravljanja energijom /EnMS/, a u toku su aktivnosti i na uvođenju sistema upravljanja zaštitom zdravlja i bezbijednošću na radu /OHSAS/.

Rafinerija je 2002. godine pokrenula aktivnosti za akreditovanje Ispitne laboratorije, kako za vlastite potrebe tako i za potrebe drugih.

Ispitna laboratorija ispunjava zahtjeve standarda “BAS EN ISO/IEC 17025:2006” u pogledu osposobljenosti za obavljanje fizičko-hemijskih ispitivanja tečnih naftnih goriva, naftnih proizvoda, kočionih tečnosti, rashladnih tečnosti i vode.

Kovač napominje da je Rafinerija ulja Modriča decenijama vodeća kompanija za proizvodnju, preradu i promet derivata nafte u bivšoj Jugoslaviji i kompanija čiji se proizvodi plasiraju u zemljama regiona, EU i Ruske Federacije.

U novijoj istoriji Rafinerije važna je 2007. godina, kada je izvršena privatizacija akcija u državnom vlasništvu, i kada je u posao “ušla” ruska kompanija “NjeftegazInKor”, koja je danas većinski vlasnik Rafinerije.

Naredne, 2008. godine izvršen je remont postrojenja za proizvodnju baznih ulja i parafina nakon, čega Rafinerija radi punim kapacitetom i godišnje proizvodi više od 80.000 tona baznih ulja i skoro 20.000 tona maziva i funkcionalnih tečnosti.

U nova postrojenja zvana “blendihg“, od planiranih 14.000.000 evra, do sada je investirano osam miliona.

Šezdeseti rođendan Rafinerija ulja dočekuje sa 528 radnika, od kojih su dva doktori nauka, sedam magistri, 84 inženjeri, 15 radnika je sa višom stručnom spremom, 174 sa srednjom školskom spremom, a tu je i veliki broj kvalifikovanih radnika.  Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti